Hoće li Britanci pohrliti u Split?

U Gradcu na gotovo praznoj Makarskoj rivijeri, Ivica Đuzel je razgovarao s putničkim agentom iz Švedske zaduženim za Jadran. Pitao ga je ima li Hrvatska i dalje status sigurne destinacije, na što mu je odgovorio kako je Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koje su otvorile granice prema Švedskoj, a to njima puno znači i zato su oni otvorili Hrvatsku kao jednu od prvih destinacija ovoga ljeta.

Tako bi u splitsku zračnu luku uskoro mogli sletjeti prvi gosti iz Švedske.

– Šveđani s kojima najviše radimo su olakšali mjere, to je bilo veliko iznenađenje, rekao je hotelijer Stipe Miličić.

Prije Šveđana u Resnik će sletjeti Englezi. Easy Jet, Wizz Air s Lutona i Gatwicka. I to svakodnevno. Nakon pet tisuća putnika prošloga vikend iduće nas očekuje deset tisuća u stotinjak zrakoplova, rekli su u Zračnoj luci.

– Sljedeći vikend očekujemo veći priljev gostiju, posebno iz Velike Britanije. Dobili smo informaciju iz HTZ predstavništva u Londonu da smo uz Grčku, mi kao Hrvatska jedina zemlja na zelenoj listi za sada. Mi smo broj jedan i to se vidi po najavljenom broju dolazaka idući vikend, rekao je Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Godinama su Britanci su Splitu i na Hvaru gosti broj jedan, jako dobri potrošači, mogli bi spasiti privatne iznajmljivače po centru grada koji zjape prazni.

– U centru grada nisu ništa popunili, možda jedna ili dvije rezervacije, to je jako sramežljivo. Bukira se ono što nije u centru, možda kuće van grada, dolazi se obiteljski, minimaliziraju se izlasci čak i prema vani, gužvama tako gosti funkcioniraju ali ne mogu reći da ne dolaze, rekla je iznajmljivačica Barbara Marković.

Najavljeni dolazak gostiju iz epidemiološki problematičnih zemalja s desecima tisuća zaraženih zahtjeva još više čistoće, truda, dezinfekcijskih sredstava.

– Definitivno sam odgovorna i prema sebi i prema gostima koji dolaze, tako da minimaliziram kontakte, dostupna sam telefonom, što se tiče apartmana, jako se pridaje važnosti čišćenju. Naravno da je veći trošak, sredstva su skupa, ali minimaliziram trošak svojim radom, dodala je Marković.

Split je trenutno u turističkoj Hrvatskoj bliže začelju nego vrhu gdje inače pripada. No, prazne ležaljke možda ipak pronađu put do svoga gosta. Nakon iduće vikenda i novog otvaranja granica puno toga bit će jasnije, piše HRT.

Facebook Komentari