Otvoreno HRT: Hoće li se konture nove Vlade znati već u izbornoj noći

Tko raste, a tko pada u zadnjem tjednu kampanje? Kakve se neobične ponude za postizborne koalicije šalju?

Hoće li se konture nove Vlade znati već u izbornoj noći ili slijede mukotrpni pregovori i politička trgovina? Kakva gospodarska jesen čeka novu Vladu

Damir Jugo je rekao u emisiji Otvoreno, kako prema istraživanjima, niti HDZ niti SDP nisu u usponu ni u padu te kako i oni vode „mrtvu trku” zato što imaju identičan broj mandata.

O tome su u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala govorili Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays, Goran Čular, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Mladen Vedriš, Pravni fakultet u Zagrebu.

– Zadnjih dana se iskristaliziralo da nije važan rezultat HDZ-a i RESTART koalicije, već kakav će ostvariti rezultat opcije s kojima oni mogu koalirati, istaknuo je Jugo i dodao kako su stranka Pametno i koalicija oko nje i Možemo puno više došle u fokus, no vidjet ćemo hoće li se to preliti i u mandate.

Istaknuo je kako je zanimljivo da je puno opcija blizu praga i teško je prognozirati kako će izgledati sastav Hrvatskog sabora.

Šalaj rekao rekao kako se prema istraživanjima vidi kako postoji između 15 i 20 rubnih mandata za koje se natječe nekoliko stranaka.

– Na tragu toga teško je reći kako će se odigrati nedjeljna utakmica. Trenutno se čini da SDP ima malu prednost, ali oni bez osvojena 63 ili 64 mandata teško mogu razmišljati o formiranju parlamentarne većine. Njihov koalicijski potencijal sadržava stranke oko platforme Možemo, eventualno stranku S imenom i prezimenom Pametno i predstavnike nacionalnih manjina, no to još uvijek nosi 13-14 mandata, tako da SDP mora ostvariti na izborima bolji rezultat no što mu prognoziraju ankete, rekao je Šalaj.

Kazao je kako je snaga svih stranaka nacionalnih manjina veća ako svi idu na jednu stranu.

– Ako se osam mandata donosi određenoj vladi, onda postoji veća politička težina nego ako se ide s jednim ili dva mandata, naglasio je Šalaj, piše HRT.

Facebook Komentari