Stanovnici Gračana u očaju: Kad god prođe tramvaj, bojimo se da će nam kuća pasti na glavu

Svaki put kad tramvaj prođe pokraj njihove kuće u Gračanima, govore sestre Dubravka i Mirjana Štengl, osjećaju se kao da ponovno proživljavaju potres koji se dogodio 22. ožujka. Cijela se kuća, kažu, trese, a stvaraju se novi “šprungovi” na zidovima, s kojih otpadaju komadići žbuke i boje. I tako nekoliko desetaka puta dnevno jer tramvaj onuda prolazi svakih 12 minuta.

A sve je počelo 20. lipnja, kada je nakon sanacije Draškovićeve ulice ponovno pušten tramvajski promet prema Mihaljevcu. A odatle je prema Gračanima, Gračanskom Dolju i sljemenskom tunelu počela voziti i linija 15, koja ih sada muči. – Stvar je u tome da pruga prolazi metar od naših kuća, a uglavnom je riječ o potresom oštećenim objektima koji imaju žute naljepnice. Sve nas je strah da će nam se zbog vibracija od tramvaja, koje su zaista grozne, cijela kuća srušiti na glavu. Ne možemo ovako živjeti – kaže Mirjana Štengl. Zato je sa sestrom pokrenula i peticiju, koju su potpisali gotovo svi susjedi, a njome traže da se linija zasad obustavi.

– Barem dok ne uspijemo sanirati kuće do kraja – objašnjava Dubravka Štengl. Na kvalitetu tramvajske pruge, koja je rekonstruirana 2017. za 24 milijuna kuna, prigovara njihov susjed Vanja Suzić. U užasnom je stanju unatoč radovima prije tri godine, kaže, i teško podnosi češki tramvaj od 10 tona pa su vibracije i zaglušujuća buka zbog toga još gori.

– Suludo je da se pušta tramvaj kad je sve u takvom raspadu – ogorčen je Suzić. A da je pruga u promet puštena prerano, smatra i Marijan Kos, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Gračani. – Jedan od statičara koji je obilazio oštećene kuće rekao mi je da nisu dovoljno sigurne da svaki dan pokraj njih prolazi tramvaj. Pruga je u takvom stanju da samo čekam da jednog dana tramvaj izleti iz tračnica jer je podloga nestabilna, a za kiše dolazi do poplave jer se voda ne odlijeva prema kanalima kako bi trebala – govori Kos.

No u ZET-u kažu da je linija u promet puštena tek nakon što su stručne službe provjerile zone uz koje prolaze tramvajske trase, a stručnjaci s Građevinskog fakulteta izmjerili razine vibracija, pa onda i prebacuju lopticu. Jer, ističu, upravo je predsjednik gračanskog mjesnog odbora od njih u nekoliko navrata tražio očitovanje o tome kada će se uspostaviti tramvajski promet zbog potreba stanovnika toga naselja, a objašnjavaju i da to upravo zbog sigurnosti nije moglo biti učinjeno prije sanacije Draškovićeve te ostatka trase. Krešimir Kompesak, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme, pak, u ZET je, kaže, poslao dopis kojim njegove djelatnike poziva da ponovno dođu u Gračane kako bi još jednom provjerili stanje, piše Večernji list.

– Ljudima treba tramvaj, a neki koji sad žale zbog toga što je linija puštena u promet, iskreno, prije dva tjedna su nas pritiskali s pitanjima zašto se to još nije dogodilo. Ali ako je zaista stanje tako ozbiljno, učinit ćemo sve da im se pomogne – ističe šef četvrti, dodajući da će kroz Dolje uskoro prolaziti niskopodni tramvaji, i to najkasnije po završetku sljemenske žičare na jesen. – Nisam stručnjak, ali znam da je nakon rekonstrukcije pruge bilo nekoliko očevida i da je sve bilo u redu. A mislim da će s novim tramvajima biti bolje jer će se stvarati manje vibracija i buke – zaključuje Kompesak.

Facebook Komentari