U Srbiji stanje izuzetno teško, šef sindikata liječnika šokirao: Nemamo čime liječiti pacijente

Screenshot: N1

U Srbiji je u nekoliko mjesta zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom proglašena izvanredna situacija. Tako je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju proglašeno izvanredno stanje, dok su kao žarišta označeni Beograd, Kraljevo, Užice i Valjevo, javlja Nova.rs.

U Novom Pazaru je situacija najkritičnija. U četvrtak je tamo zabranjeno okupljanje više od pet osoba na javnom mjestu, bilo to na otvorenom ili zatvorenom. Ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 7 do 19 sati. Za jednim stolom smiju sjediti samo dvije osobe, no na distanci od dva metra, a sva slavlja i svečanosti su zabranjena.

Bolnice su pretrpane, a nema dovoljno opreme niti osoblja. Prema službenim informacijama, u Novom Pazaru je tijekom vikenda zabilježeno 68 novozaraženih osoba, a ukupan broj oboljelih je 466. Ipak, ministar zdravstva Zlatibor Lončar tvrdi da je sve pod kontrolom, kao i da zaštitne opreme i svih materijala ima dovoljno. Demantirao je i informaciju o tome da je u Novom Pazaru u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba od koronavirusa, no priznaje da je hospitaliziran velik broj pacijenata s težom kliničkom slikom, piše Jutarnji list.

Ukupan broj oboljelih u Tutinu je 90, a i tamo je proglašeno izvanredno stanje, kao i u Kragujevcu, gdje su zabranjene sve proslave i svečanosti, a u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski. I tamo je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

U Kragujevcu se 52 pacijenta liječe u bolnici, a na respiratoru ih je osmero.

U gradu Vranje, gdje je također proglašeno izvanredno stanje, u osam dana je zabilježeo 140 novooboljelih osoba.

Žarište je i u Beogradu. Iako tamo nije uvedeno izvanredno stanje, pojedine mjere jesu. Nošenje maski u javnom prijevozu i svim zatvorenim prostorima, bez iznimki, obavezno je od sutra.

– Svi posjetitelji i gosti trgovačkih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona ljepote, teretana i slično, u obavezi su sve vrijeme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nositi zaštitne maske, priopćila je vlada Srbije.

Većina novozaraženih u Beogradu su studenti. Pozitivno je njih 210, a čekaju se rezultati testova za još njih 50.

Veći broj oboljelih je zabilježen i u Kraljevu i Užicu. I tamo su maske obavezne u zatvorenim prostorima i svim javnim ustanovama, ali i na gradskoj tržnici. Nema proslava u ugostiteljskim objektima, a preporuča se skraćivanje radnog vremena kafića i restorana.

U Užicu je ukupno 167 osoba pozitivnih na koronavirus, a čekaju se rezultati još 263 testa. U Kraljevu je danas zabilježeno duplo više novooboljelih nego jučer, a uglavnom se radi o mlađim osobama. Nova.rs piše da trenutno u Kraljevu nije moguće testirati više od desetak pacijenata dnevno, a ispred ambulante se stvaraju velike gužve. Testiraju se samo oni pacijenti koji imaju sve simptome koronavirusa.

U posljednja 24 sata je došlo do naglog porasta broja zaraženih i u Valjevu – njih 26. Hospitalizirano je šest osoba.

Facebook Komentari