Markotić: Mjere smo postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati gdje je kritično stanje

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je u Dnevniku HTV-a da se situacija kontinuirano prati.

– Imamo dva veća žarišta, u Đakovu, gdje se epidemiolozi jako dobro nose s tim i zasad nismo čuli da ima većih problema, te Zagrebu. Zagreb je veliki grad i možemo uvijek očekivati da veliki gradovi imaju najveći broj bolesnika. Jedno žarište je u bolnici Sv. Ivan, zasad samo jedan ima teže simptome. Nitko od bolesnika nije na respiratoru i nije životno ugrožen, iako je gotovo 50% bolesnika iz “Sv. Ivana”, stariji su od 60 godina, znači na neki način su rizične skupine. Zasad su samo dvoje u težoj kliničkoj slici, ostali imaju blagi do srednje teški oblik bolesti, bez obzira na to što devet od njih ima pneumonije – rekla je.

Zaključila je da je zdravstveni sustav pokazao da je stabilan, pripremljen. – U prvom dijelu epidemije bilo je i više zaraženih zdravstvenih djelatnika, odgovorila je na pitanje o broju zaraženih liječnika. Sustav za krizne situacije funkcionira, spreman je i organiziran. Imamo dodatnog iskustva i naši se građani mogu osjećati sigurnima – rekla je, prenosi Večernji list.

Komunikacija stručnjaka u zemlji treba biti jasna, korektna i poštena, izjavila je. Smatra da svako stvaranje kontradiktornih informacija ne doprinosi tome. – Svačiji rad je otvoren za preispitivanje. Promišljali smo, korigirali se, i isto radimo i sada. Situacija nije kritična, iako moramo biti oprezni. Važno je da stručnjaci daju svoje mišljenje. Stožer nije sam, tu je puno kolega koji vrijedno rade svoj posao – dodala je. Za kritike je rekla da bi bilo dobro da se konkretno kaže što je dobro što nije. – Mi smo mjere postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati tamo gdje je došlo do kritičnog stanja – rekla je.

Share This Article