Novi skok i zabrinutost: Za jedan dan u BiH 140 novih slučajeva koronavirusa

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivnih na covid-19. Novi slučajevi registrirani su u TK, ZDK, SBK, HNK, Zapadnohercegovačkom i KS. Istovremeno, kod 53 osobe u RS je potvrđeno prisustvo koronavirusa, spriopćeno je iz Ministarstva zdravstva RS. Ukupno 140 za 24 sata na razini BiH.

U Federaciji BiH dosad je testirano 51.668 uzoraka, a covid-19 je potvrđen kod 1.819 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1022 pacijenta, dok je trenutačno aktivno 745 slučajeva oboljelih od koronavirusa. Dosad su zabilježena 52 smrtna slučaja, tri smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata.

“Epidemiološka situacija i dalje se komplicira povećanjem broja novih žarišta, i posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan i da cirkulira. Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te praćenjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos. Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju svakodnevno poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju covida-19 u Federaciji BiH, a suradnja stanovništva s epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključne važnosti”, kažu iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

RS: 53 slučaja za 24 sata

Kod 53 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo koronavirusa, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva RS.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 386 laboratorijskih uzoraka, a novi virus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 53 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 32 muške i 21 ženskoj osobi, od kojih je 20 mlađe, 25 srednje i osam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, po 10 osoba je iz Banjaluke i Ljubinja, osam iz Vlasenice, šest iz Zvornika, pet iz Bratunca, po tri iz Čelinca i Doboja, dvije iz Kozarske Dubice i po jedna iz Modriče, Pala, Ugljevika, Srebrenice, Kostajnice i Nevesinja.

Dosad je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.090 slučajeva virusa, a preminulo je ukupno 121 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

U Republici Srpsko dosad se oporavilo ukupno 1.300 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 35.684 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 116, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 47, a u općim bolnicama 69.

Ukupan broj osoba kod kojih je test SARS-CoV-2 pozitivan s blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 171.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutačno je 2.061 osoba, a nadzor je završen kod 36.571 osoba, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske, piše N1.

Facebook Komentari