Proglasili najveći stečaj u povijesti korporativne Njemačke

Njemački fintech Wirecard proglasio je u četvrtak stečaj zbog prezaduženosti jer vjerovnicima duguje 3,5 milijarde eura čime je zadobio neslavnu titulu prve kompanije iz sastava indeksa DAX koja je propala.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, dug kompanije uključuje 1,75 milijardi eura kredita od 15 banaka te 500 milijuna eura koje su posudili investitori u obveznice.

„Novac je nestao. Možemo vratiti mali dio kroz nekoliko godina, ali ćemo taj kredit u potpunosti otpisati“, izjavio je Reutersu jedan vjerovnik iz redova banaka.

Inače, ovo je najveći stečaj u povijesti korporativne Njemačke nadmašivši propast kontejnerske tvrtke P&R iz 2018. koja je vjerovnicima dugovala 3 milijarde eura.

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Münchena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u DAX. Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent, piše Poslovni.hr

Facebook Komentari