Pijete li previše kave? Otkrijte uz jednostavan test s usnama

Omiljeni napitak za razbuđivanje vezuje se uz gomilu rituala tijekom dana, a mnogima predstavlja ideju opuštanja, odmora i suplementa za dodatnu energiju. No postoji granica kad je kave previše – odnosno kad kofein radi štetu u organizmu.

Većina odraslih koji piju kavu konzumiraju oko 200 mg na dan (jedna do dvije šalice kave), a 600 mg je gornja granica koju ne biste trebali prelaziti.

Najočitiji znakovi toga su glavobolja, razdražljivost i drhtanje ruku, kao i očigledni problemi sa spavanjem, odnosno nesanica. No prije nego do toga dođe, postoji i jednostavniji način kojim možete otkriti unosite li previše kofeina.

Ključno je obratiti pažnju na usne. Stoga napravite test – zagledajte se u ogledalo i proučite svoje usne. Djeluju li one ispucalo i dehidrirano? Potom isplazite jezik i pogledajte u njega – ako je on obojen i nije vlažan te djeluje suho i s brojnim linijama kao i usne, velike su šanse da pijete previše kave, piše Mind&Body; Green.

To se događa jer kava djeluje kao dijuretik, a ona jutarnja je ključna – slijedi nakon što kroz razdoblje noći nismo unosili vodu. Započnemo li dan šalicom kave bez vode i to nastavimo, velike su šanse da gubimo previše vode i unosimo previše kofeina, objašnjavaju stručnjaci.

Zbog toga je puno bolja ideja odmah nakon buđenja popiti dvije pune čaše vode, a potom prijeći na kavu, jer kad smo dehidrirani kava nas dehidrira još više.

Ako ste ljubitelj kave i ne biste voljeli smanjiti njen unos, stručnjaci savjetuju da birate kavu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kave ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kava, pišu 24sata.

Share This Article