VIDEO Nacionalni stožer: 22 novooboljela u 24 sata; Poseban režim za BiH, Kosovo, Srbiju i Makedoniju; U javni prijevoz se ne može bez maske

Nacionalni stožer je objavio da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj 22 novooboljelih. Poseban režim za BiH, Kosovo, Srbiju i Makedoniju, morat će se ići u 14 dana samoizolacije – osim tranzita, nastupa od 25. lipnja, rekao je Davor Božinović.

U javni prijevoz se neće moći bez maske na licu, a vozači neće smjeti krenuti dok svi unutar vozila neće imati maske na licima kaže Božinović.

Nakon što je ministar Vili Beroš danas rekao da jedno istraživanje ukazuje na mutaciju virusa, odnosno na njegovo slabljenje jer zaraženi ispod 60 godina gotovo nemaju nikakvih simptoma, o tome je na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnnu zaštitu govorila i Alemka Markotić.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić na konferenciji za medije je rekla da još nema dovoljno studija koje bi to potkrijepile.

“Još se rade analize. Situacija sad nije kao krajem veljače i početkom ožujka. Većina novozaraženih ima vrlo blage ili nikakve simptome, što je dobro. Nemamo nikog na respiratoru, to su dobre vijesti. Nije samo stvar koliko će virus imati sposobnost da prodre u naš organizam i izazove bolest, nego je bitna i količina tog virusa koja se može prenijeti na drugog čovjeka i njegova sposobnost da prodre kroz stanice koja ovisi o cijelom nizu faktora”, rekla je Markotić i dodala:

“Čini se da u ovom trenutku virus nije tako snažan. Tim više što se ljudi više kreću na otvorenom prostoru, nema stalnog kontakta za prijenos velike količine virusa. Kod mnogih bolesti postoji povezanost količine virusa i težine kliničke slike. Kad ste razmaknuti na otvorenom, teže je nekome prenijeti veću količinu virusa, nego primjerice zimi u zatvorenom prostoru.

Zasad se čini da je situacija povoljnija, ali to je još na razini percepcije. U svim se zemljama ponovno se povećava broj inficiranih, ali nema informacija o tome da su to teže kliničke slike.”

Na kraju je naglasila da su očekivali da će preko ljeta doći do određenog popuštanja i slobodnijeg kretanja, no i dalje treba biti odgovoran i držati se – distance i higijene, prenosi N1.

Facebook Komentari