Trumpu nije važna smrt demokracije u Srbiji, već Kosovo

U najavama parlamentarnih izbora u Srbiji svi su očekivali uvjerljivu pobjedu Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika te stranke te države Aleksandra Vučića, ali malo je tko mogao očekivati da će SNS dobiti gotovo 62 posto glasova. Prema još uvijek nepotpunim rezultatima koalicija SPS – JS osvojila je 10,39 posto glasova, a stranka SPAS nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca Srbije Aleksandra Šapića 3,71 posto. Izborni je prag bio tri posto. U parlament će ući i četiri manjinske liste, i to Savez vojvođanskih Mađara, dvije bošnjačke liste – Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina – te Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena Dolina s juga Srbije. O premoćnoj pobjedi Vučića govori i to da će od 250 zastupnika u parlamentu SNS imati 189 mjesta!

U svome obraćanju građanima nakon pobjede Vučić je najavio da će SNS razgovarati s predstavnicima svih stranaka kod sastavljanja Vlade, pa čak i onima koje nisu prešle izborni prag. – Uzimat ćemo ljude i s drugih lista jer ćemo pokušati napraviti vladu koja će donositi ključne odluke u idućem periodu i koja će imati još širi konsenzus od ovakve široke podrške koje smo dobili.

Srbija će na europskom putu morati raditi brže, snažnije i jače te će morati provesti dodatne reforme – rekao je Vučić. Pored do sada vladajućih stranka u srbijanskom parlamentu (prije svega SNS-a i SPS-a ministra vanjskih poslova Ivice Dačića) bit će i stranka SPAS čiji je predsjednik Šapić već osam godina predsjednik općine Novi Beograd, što mu je i bila i svojevrsna izborna baza. – Ovo je veliki uspjeh za nas jer smo nova stranka. Vidjet ćemo što će i kako biti u Skupštini u koju nitko ne ulazi da bude oporba.

Ovakav rezultat SNS-a je odličan za njih, ali opet za državu – ne znam koliko je dobro. Međutim, treba vidjeti i zašto ostali nisu izašli na izbore jer, da jesu, vjerujem da bi slika Skupštine bila drugačija – rekao je Šapić za Večernji list.

Srbijanski politički analitičar Žarko Korać kaže kako su nedjeljni izbori zapravo Pirova pobjeda SNS-a i Vučića što će vidjeti u budućnosti. – Ovo je smrt parlamentarne demokracije u Srbiji jer sada će uz Bjelorusiju srbijanski parlament biti jedini bez oporbe. Jedini jer stranka SPAS nije oporbena. Oni nikada ništa nisu rekli kritički o Vučiću tako da će na taj način nastaviti vjerojatno i dalje djelovati.

Ovo nije demokratski parlament i Srbija se poslije 30 godina vratila opet na početak – rekao je Korać. Dodaje i kako u Srbiji svakako ima oporbenih ljudi, ali i da je sve ovo i njihova velika krivica jer su razjedinjeni. Međutim, sada oni više neće imati gdje svoje ideje i stavove prezentirati jer, kako kaže Korać, u parlamentu ih nema, a u medije ne mogu jer ih sve kontrolira Vučić. Treba znati i kako s dvotrećinskom većinom u Skupštini SNS sada može samostalno mijenjati Ustav bez ikakvih političkih pregovora i razgovora.

– Sada sve ovisi o interesima i željama isključivo Aleksandra Vučića što samo po sebi govori koliko je sve ovo opasno i koliko nije dobro – istaknuo je Korać.

Potpredsjednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da ovakvi rezultati i nisu iznenađenje s obzirom na bojkot najjačih oporbenih stranaka. Po njenim riječima, sve to dovelo je do slabe izborne izlaznosti koja je manja od 50 posto, a u Beogradu tek oko 35 posto. – Ta izlaznost bila bi i manja da nije bilo pritisaka, ucjena i dovođenja ljudi na izbore, a sve s ciljem da se pobjeda SNS-a pokaže što većom. Rezultat svega ovoga je da Srbija sada ima jednostranački parlament, poput onoga u Bjelorusiji, s tom razlikom što je naš u srcu Europe.

Ovakav parlament puno podsjeća na onaj iz 1990. godine te nedostaju samo Vojislav Šešelj i radikali – rekla je Rašković Ivić. Dodaje kako se i dalje nastavljaju boriti za normalan život u Srbiji, ali i da u toj borbi ne žele surađivati s jedinom srbijanskom institucijom koja funkcionira, a to je Aleksandar Vučić.

Odmah poslije obavljenih izbora i ostvarene premoćne pobjede Vučić nastavlja sa razgovorima o budućnosti Kosova. Tako je jučer u Beogradu boravio europski izaslanik za Kosovo Mirosav Lajčak. Slijedi put u Moskvu na vojnu paradu, potom Bruxelles, a onda vjerojatno i put 27. lipnja u Washington gdje će se susresti američki pregovarač Richard Grenell, Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Po medijima se ističe da se radi o ključnom sastanku u vezi Kosova koji bi mogao puno toga riješiti. Da su SAD i predsjednik Donald Trump odlučili neke stvari riješiti, govori i to da na sastanak u Washington nisu pozvani predstavnici EU. – Vučić u SAD odlazi s osvojenim velikim brojem glasova, ali on nema legitimitet za bilo koju odluku kada je riječ o Kosovu. On nema izlaznost veću od 50 posto – tvrdi Rašković Ivić. Slično razmišlja i Korać koji kaže da su pregovori u Washingtonu nešto sasvim drugo te da Grenella i SAD ne zanimaju previše rezultati izbora u Srbiji jer su i sami upoznati sa svim uvjetima na terenu, piše Večernji list.

Facebook Komentari