Politika plaća u javnoj upravi ovisi o svemu, samo još nije ovisila o učinku

U predizbornom Pressingu kod Ilije Jandrića na temu reforme javne uprave sučelili su se aktualni i bivši ministar uprave – Ivan Malenica iz HDZ-a i Arsen Bauk iz SDP-a.

Ivan Malenica i Arsen Bauk sučelili se po pitanjima kako smanjiti birokraciju i digitalizirati javnu upravu, treba li smanjiti broj općina i županija, kakav teritorijalni ustroj Hrvatske predlažu, kako smanjiti centralizaciju i ujednačiti regionalni razvoj te kako osigurati da država bude servis građana?

Koronavirus

Kako komentirate današnju polemiku oko toga treba li premijer u samoizolaciju zbog susreta s Đokovićem koji je pozitivan na koronavirus?

Malenica: Premijer je kontaktirao epidemiološku službu i dobio je uputu da ne mora ići u samoizolaciju.

Plenković kaže da je to želja Bernardića da izbjegne sučeljavanje

Bauk: Mogao se nečeg boljeg sjetiti. Kada bi se na predsjednika Vlade primijenili kriteriji koji su se primjenjivali na nekoliko tisuća građana koji su završili u samoizolaciji, primjerice, naš zastupnik Joško Klisović je završio u samoizolaciji jer je bio u istoj dvorani s nekim tko je bio pozitivan, onda bi premijer sasvim sigurno završio. Kriterije za samoizolaciju smo počeli prilagođavati onome tko treba u izolaciju. HZJZ poziva sve koji su bili u kontaktu u Zadru da odu u samoizolaciju. Držim to jednom odokativnom metodom određivanja.

Na turniru u Zadru nitko se nije držao preporuka. Kakvu poruku to šalje javnosti?

Malenica: Referirao bih se na kolegu Bauka. Svjedočili smo dobrom radu HZJZ-a i svih službi. Ne bih dovodio u pitanje ovu situaciju.

Može li povratak korone ugroziti izbore?

Malenica: Mislim da ne može, Hrvatska je u samom vrhu po upravljanju krizom.Izbori uopće nisu upitni.

Hoće li naštetiti HDZ-u?

Malenica: HDZ je uspješno upravljao Hrvatskom, krizom, sačuvala su se radna mjesta.

Reforma javne uprave

Hoćete li napokon riješiti problem prevelikog broja općina i kako?

Malenica: Polazište teritorijalnog preustroja treba biti kvaliteta usluga koje se pružaju građanima. Cilj nam je da građani na području lokalne samouprave imaju kvalitetnije i dostupnije usluge.

To znači njihovo povezivanje, a ne smanjivanje?

Malenica: Tako je.

Što bi s općinama i gradovima kojih je previše? Studija kaže da bi bilo dobro imati 122-123 općine i gradova?

Bauk: To je jedna od mogućnosti. Ovo što je ministar spomenuo je mikro primjer, i to je na neki način dobrovoljno. Za smanjenje broja dužnosnika ima dosta prostora. Trebalo bi ograničiti da se bira samo jedan ili da treba biti profesionalac, time bi ih imali stotine manje.

Nije samo problem u velikom broju općina i gradovima, nego i o sustavu, gdje često nema transparentnog izvještaja o trošenju novca.

Malenica: Napravili smo reformu, spojili preko 55 agencija i ustanova i napravili racionalizaciju.

Bauk: Činjenica je da je mjesna samouprava također propisana Ustavom, ali činjenica je i da se ne raspisuju izbori. Posebno je slučaj gdje je dominantno središte i nekoliko manjih sredina. Smanjio bih broj jedinica lokalne samouprave i dao im veće ovlasti. Moj dojam je da građani tu očekuju radikalnije poteze.

Malenica: Smanjili smo broj državnih službenika za 25000, radit ćemo i dalje na racionalizaciji.

Je li ovako veliki broj lokalnih uprava i poduzeća poligon za stranačko uhljebljivanje? Zašto mislite da SDP to ne radi?

Bauk: To govore i brojevi. Bez obzira na opći dojam o tzv. uhljebljivanju, broj onih koji su na kraju našeg madata primali plaću iz državnog proračuna za 3500.

Priznajete li da postoji problem uhljebljivanja u javnim poduzećima lokalnih samouprava?

Malenica: Nipošto.

A slučaj Doma u Splitu?

Malenica: Gospodin Škaričić ispunio je sve uvjete natječaja.

Nije li bilo stručnije osobe od bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Omiša?

Malenica: Nije mi poznat podatak tko se javio na natječaj.

Odbacujete tezu o uhljebima?

Malenica: Da.

Bauk: Dovoljno je preslušati USKOK-ove snimke. Mislim da ministar nepotrebno svoj kredibilitet dovodi u pitanje zato što odgovara nipošto. Mislim da u vrijeme HDZ-a to eskalira.

Namjeravati li rezati plaće u javnoj upravi?

Malenica: Radi se o pitanju koje se mora riješiti cjelovito, kroz sustav nagrađivanja i kažnjavanja.

Što bi SDP učinio?

Bauk: Prošle godine imali smo štrajk učitelja zbog politike plaća. Imamo zakon koji Vladi daje široki prostor za kreiranje politika plaća kroz koeficijente, kroz kolektivne ugovore… Politika plaća ovisi o svemu, samo još nije ovisila o učinku.

Zašto je HDZ protiv toga da se spoje u veće regije, a ne ukinu se?

Malenica: Ojačali smo županije u ovom mandatu, ideja je da budu nositelji regionalnog razvoja, uz centralizaciju u području zdravstva, školstva.

Bauk: Može se dirati u ovlasti koje bi trebale prijeći na jedinice lokalne samouprave, smanjenje broja županija nam nije u planu.

Malenica: Na razini županija imamo EU fondove, tu vidim velik potencijal županija i tu su se iskazali jer su kroz razvojne agencije pomagali lokalnim jedinicama.

Poduzetnici se žale na parafiskalne namete, koji su često izvor prihoda jedinicama lokalne samouprave. Što biste po tom pitanju napravili?

Malenica: Vlada je ukinula veći dio parafiskalnih nameta, poduzetnicima je bitna daljnja digitalizacija, to ćemo raditi i u sljedećem razdoblju. Digitalizirat ćemo preko 300 usluga.

Bauk: Vlada Milanovića je osvojila nagradu za sustav e-građani, koji je bio primjer kako bi digitalizacija trebala izgledati. Prvi dio koronakrize nam je pokazao da kad se hoće onda se i može, da je građanima moguće osigurati lakše funkcioniranje. Novo normalno trebalo bi biti ono što smo imali, da se za mali broj usluga treba ostvariti bliski kontakt. Nisam siguran da su baš parafiskalni nameti prihodi jedinica lokalne samouprave.

I HDZ i SDP obećavaju da će smanjiti broj ministarstava. Možete li biti konkretniji?

Malenica: Nezahvalno je govoriti o broju koji bi smanjili.

Treba li imati zasebno Ministartvo hrvatskih branitelja ili se može spojiti s Ministartvo obrane?

Malenica: Ne bih špekulirao o tome, o tome ćemo nakon izbora.

Bauk: Najčešće se tu radi o ovim koji nemaju previše riječi u nazivu, ministarstvo nečega. Neka će biti spojena, a neka stavljena na razinu državnih ureda. Idealan broj bi bio između 12 i 16.

Izborni zakon

Ne vrijedi glas isto u svih 10. izbornih jedinica.

Bauk: Zakon je jednako neustavan danas kao što je bio i prije 20 godina. Smatram da je postojeći izborni sustav dobar i da ga treba korigirati.

Ima li konsenzusa da se uskladi?

Malenica: Nadam se da ćemo pristupiti i tome, da će se osuvremeniti izborno zakonodavstvo.

Korupcija

Kako riješiti problem korupcije u državnoj upravi, imali ste slučaj Rimac, a postavlja se pitanje koliko je još takvih slučajeva?

Malenica: Svako nedjelo ima svoje ime i prezime. Postoji nulta stopa tolerancije, pravna država funkcionira.

Bauk: Mogu se složiti da svako nedjelo ima svoje ime i prezime, a neka imena imaju stranačku iskaznicu, a najviše ih ima iskaznicu HDZ-a, prenosi N1.

Facebook Komentari