Mentalna predigra čini čuda: Kako ne upasti u zamku ‘seksa po rasporedu

Psihijatri otkrivaju da ne može samo jedna promjena poze začiniti seks i osvježiti stvari u spavaćoj sobi. Potrebno je malo više truda, ali prije nego krenete uvoditi neke nove stvari najbitnije je stanje u glavi. Stvorite pozitivnu atmosferu i razgovarajte o željama i fantazijama. Bea Jaffrey, klinička psihologinja otkrila je za Marie Claire da je ključ dobrog seksa komunikacija, posvećenost i spontanost, a zajedno sa švicarskom psihijatricom Mary Jo Rapini otkrila je nekoliko odličnih savjeta za bolju situaciju u krevetu.

Otvorena i direktna komunikacija o seksu uvijek je na prvom mjestu, i tu se ne misli na igrice i šaputanje, već na otvoreni razgovor o tome što vam se sviđa, a što ne. Predložite stvari koje želite isprobati i nađite kompromis. Također je bitno da u tom razgovoru indirektno podižete samopouzdanje svom partneru. U istraživanju iz 2016. objavljenom u časopisu Journal of Sex Research otkriveno je da je seksualno zadovoljstvo bilo veće među dugogodišnjim parovima koji su jedno drugome davali komplimente i pozitivnu potvrdu tijekom seksa.

Čak i vrhunski seks ponekad može dosaditi, ako je sve uvijek isto. Pustite neka stvari ipak djelomično idu spontano. Dr. Jaffrey također preporučuje promjenu vremena i mjesta kako ne bi došlo do osjećaja ‘seksa po rasporedu’ jednom tjedno. Jaffrey otkriva i da se predigra zapravo treba početi odvijati puno prije samog seksa, čak danima! “Ovdje govorim o mentalnoj predigri koja se događa danima unaprijed, a ne onoj koju imate neposredno prije seksa. Obavezno budite pažljivi prema partneru.

Male geste i lijepi komentari važni su za dobro raspoloženje za seks.” Kako biste partneru mogli reći što vam odgovara, poigrajte se malo sami sa sobom s vremena na vrijeme. Masturbacija je jedini način da istražite što vam zaista paše. Istraživanja su pokazala da masturbacija ne smanjuje želju za seksom s partnerom, baš suprotno.

Dobra glazba, masaža, svijeće i seksualne igračke – s niti jednim od ovih rekvizita ne možete pogriješiti. Seks će garantirano biti bolji nego bez toga. Jako bitna stvar koju psihologinje napominju je da prestanete brojati koliko se često seksate s partnerom. Ne postoji idealna količina. Usredotočite se radije na kvalitetu, piše Večernji list.

Facebook Komentari