Grbin: Epidemiolozi bi prvi trebali reći da se izbori trebaju odgoditi

Ako bi epidemija Covida-19 ugrozila život i zdravlje milijuna ljudi, SDP-ov stručnjak za Ustav Peđa Grbin objasnio je da bi prvo epidemiolozi trebali to utvrditi, a zatim Vlada zatražiti odgodu izbora od predsjednika Republike.

Grbin kao posljednji, 14. na listi Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici, na izbore za Sabor izlazi skupljajući preferencijalne glasove. Međutim, u uvjetima epidemije Covida-19 koja jača, preferencijalna kampanja i rad na terenu s građanima sve je teže provesti. Grbin kaže da on nije demotiviran, da je demotiviranost pogrešna riječ.

“Ono što prevladava je zabrinutost. Kao građanina i kao političara brine me kako će se (kampanja, izbori i epidemija skupa, op. a.) to odraziti na ekonomsko stanje, na život i zdravlje naših građana. U tom kontekstu, realno gledano, kampanja mi je stvarno na zadnjem mjestu. U ovom trenutku moramo otvoriti raspravu jesmo li u ove izbore ušli preuranjeno”, objasnio je Grbin.

Podsjetio je da je SDP, u trenutku HDZ-ovog predlaganja da se izbori raspišu za srpanj, tražio jamstva da se time neće ugrožavati život i zdravlje građana.

“U ovom trenutku imamo čitav niz građana u izolaciji. U ovom trenutku ne želim toliko voditi preferencijalnu kampanju, nego želim jasne odgovore od Vlade, od ministra zdravstva, od famoznog Stožera, na pitanje ugrožava li provođenje izbora u ovakvim okolnostima živote i zdravlje građana ili ne”, kazao je.

Osim nejednakom položaju kandidata u ovakvim okolnostima i upitnoj izlaznosti građana na izbore zbog subjektivnih ili objektivnih okolnosti u epidemiji, Grbin je naveo još nekoliko stvari zbog kojih bi odgoda parlamentarnih izbora mogla doći u obzir.

“Tu je i pitanje osoba koje su u samoizolaciji, zatim osoba u staračkim domovima gdje su zabranjeni posjeti, pa žive skoro u zatvorskim uvjetima. Što se tiče odluke o odgodi izbora, ona je moguća. Člankom 77. Ustava definirano je da se mandat zastupnika u Hrvatskom saboru može produžiti, i to u dvije situacije: onoj iz članka 17. i onoj iz članka 101. Ustava”, kazao je Grbin.

Riječ je o situacijama ratnog stanja i situacije velikih neprirodnih nepogoda. Ova posljednja kategorija obuhvaća i velike epidemije. Grbin smatra da se u ovakvo otvaranje društva kao u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, te u predizbornu kampanju, krenulo “nepromišljeno i lakomisleno”. On se ne slaže da je nejasna procedura odgađanja izbora s točke na kojoj je Hrvatska sada, odnosno tko bi bio taj tko bi taj postupak trebao pokrenuti, kao i tko bi odgodu izbora dalje provodio.

“Tko bi prvi trebao reći da se izbori trebaju odgoditi? Pa naravno, epidemiolozi, koji imaju u sve statističke podatke koji se tiču virusa, koji bi odlučili bi li situacija da dva milijuna građana prolaze kroz biračka mjesta ugrozila članove biračkih odbora, kao i one koji će doći glasati”, ustvrdio je Grbin.

Rekao je da je neophodno da one iste službe koje su objavile upute za postupanje s turistima tijekom epidemije, a za što je rekao da je Istarska županija od nadležnih u Zagrebu s teškoćama dobila, da isto tako donesu upute za postupanje uoči i tijekom parlamentarnih izbora.

“Odgovor na pitanje kako bi se odgoda izbora trebala provesti, također je lak. I on se nalazi u članku 77. Ustava… S obzirom da Sabor ne zasjeda, jer je raspušten, onda je takva odluka na predsjedniku Republike Hrvatske nakon što to predloži Vlada Republike Hrvatske na temelju onoga što preporuče HZJZ, epidemiolozi i ostali.”

Facebook Komentari