Trut: Svi koji trebaju mogu u bolnice; Zaraženih je bio i među posjetiteljima jednog noćnog kluba

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite Damir Trut bio je gost Dnevnika N1. Osvrnuo se na porast novooboljelih od koronavirusa i kako bi to moglo utjecati na svakodnevni život.

“Svi koji imaju uputnicu ili potrebu doći u bolnicu na pregled mogu doći jer bolnice rade u normalnom režimu. Već su u nekim bolnicama postavljene kamere koje mjere temperaturu”, odgovorio je Damir Trut na pitanje hoće li i dalje biti moguć odlazak u bolnice u Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu nakon odluke Stožera da se u tim bolnicama zabrane posjete.

Ističe da za sve novozaražene znaju gdje su zaraženi i koji su kontakt imale. “Za sve osobe se zna. Postoji određena transmisija virusa unutar populacije, za jednu osobu se ne zna izvor zaraze, ali se zna da se zarazila na svom radnom mjestu.”

Kako je bilo zaraženih i među posjetiteljima jednog noćnog kluba na pitanje kontroliraju li se oni kaže da svi moraju postupati u skladu s preporukama HZJZ-a koji je dao okvire kako to organizirati i vlasnici i voditelji klubova dužni su kontrolirati broj osoba u klubu i gosti moraju voditi brigu o sebi, svom zdravlju i zdravlju ljudi oko sebe.

“Ako dobijemo dojavu da se u određenom klubu ne radi sukladno propisima i preporukama naravno da će inspektori izaći na takvu lokaciju”, odgovorio je na ponovljeno pitanje tko kontrolira noćne klubove.

Ističe da se i u javnom prijevozu svi trebaju držati preporuka i ne ulaziti u autobus i tramvaja gdje je prevelika gužva, a to ne bi smjeli dopustiti ni odgovorni za linijski prijevoz i moraju osigurati razmak, a podsjeća da je preporuka i da se nose maske.

Na pitanje zašto nema obvezne karantene ili samoizolacije za ljude koji dolaze iz Srbije ili BiH Trut kaže da su promišljali i o tome, ali misle da u ovom trenutku to nije potrebno.

“Imamo režim na granici, svi koji dolaze iz BiH ili Srbije se nadziru, prvenstveno ne može u Hrvatsku ući nitko tko nema posebnu potrebu – neki neodgodivi posao ili aktivnost, a i svi oni se i vraćaju”, kaže Trut.

VIDEO Beroš stigao u Zagreb na pressicu oko korona virusa: 18 novooboljelih; Uvode se neke mjere

Facebook Komentari