Seizmolozi objavili zanimljivu animaciju: Potresi se u Zagrebu dešavaju već desetljećima

Da su slabi potresi na području Zagreba, a pogotovo Podsljemena, realnost već barem jedno desetljeće, zagrebački su seizmolozi pokazali zanimljivom animacijom koju su objavili na Facebook grupi “Zagrebački potres 2020 – vaše info za seizmologe”. Na njoj se u nekoliko sekundi može vidjeti pregled potresa jačih od 1 stupnja po Richteru koji su se dogodili od 2008. do 2018. godine, a na kraju se može vidjeti karta “načičkana” manjim i većim točkicama, ovisno o magnitudi podrhtavanja koje se dogodilo. Cijelu animaciju možete vidjeti ovdje.

A nakon što su obasuti pitanjima kad će konačno podrhtavanja prestati, zagrebački seizmolozi su još jednom ponovili odgovor koji “trube” već mjesecima – ne znamo. No, naglašavaju, iako slabi potresi nisu nešto što će u potpunosti prestati, oni bi se ipak trebali razrjediti, piše Večernji list.

– Sitnih potresa bilo je i proteklih destljeća, no uglavnom su prolazili neopaženo ili se mislilo da je prošao kamion ili propuh zalupio vrata ili nam se učinilo. Neki su sigurno i dobro prepoznali o čemu se radi, ali nisu tome pridavali veću pozornost. Sad smo istraumatizirani ožujskim glavnim potresom, svaki trenutak iščekujemo novi, pa smo i prolazak kamiona i propuhom zalupljena vrata skloni opisati potresom. Samoizolacija zbog korona-virusa uopće nam nije pomogla po tom pitanju – dapače: nismo se mogli baviti svojim uobičajenim poslovima, a i sve je utihnulo (npr. promet) i otvorilo prostor boljoj percepciji potresa. Nažalost, potresima se moramo prilagoditi jer oni nama sigurno neće – objavila je seizmologinja Iva Dasović.

Facebook grupu na kojoj su objavili animaciju seizmolozi koriste kako bi od Zagrepčana dobili povratne informacije o iskustvima nakon manjih i većih potresa, ali i da javnost educiraju o ovoj prirodnoj pojavi i njenom uglavnom nepredvidljivom ponašanju.

Facebook Komentari