Divjak: Pozivam sve političke stranke da donesu lažne diplome da očistimo sustav od varalica

U sustavu obrazovanja u godini dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava, kaže Divjak. Poziva da se zakonom na provjeru diploma obvežu svi u državnoj i lokalnoj upravi i zaposleni u državnim i gradskim tvrtkama

Sustav odgoja i obrazovanja očistili smo od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje i učitelje, ali usprkos brojnim apelima koje sam poslala u javnost, nažalost ostali politički akteri i državna tijela nisu se odlučili snažnije uključiti u proces provjere diploma, kazala je nezavisna kandidatkinja HNS-a u 3. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pozvala je sve političke stranke da se javno obvežu na donošenje „Lex lažne diplome“ koji bi očistio sustav od varalica i korupcije. Navodi kako je u sustavu obrazovanja u godini dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava, a oni koji su krivotvorili isprave odmah su dobili otkaze i prijavljeni su policiji, pišu 24sata.

Želi da se zakonom na provjeru diploma obvežu svi u državnoj i lokalnoj upravi odnosno gradovima i županijama, zaposleni u državnim i gradskim tvrtkama, ali i članove uprava koje imenuje država, gradovi ili županije kao i da to postane praksa kod svakog novog zapošljavanja.

Zakon predviđa i osnivanje registra provjerenih obrazovnih kvalifikacija te ne naplaćivanje provjere od strane obrazovnih ustanova.

– Dosta je deklarativne borbe protiv korupcije koju ne prate snažne akcije. Moj tim se usudio provesti sustavu provjeru diploma i zato izazivam sve ostale političke opcije da pređu s riječi na djela i obvežu se donijeti Zakon koji će Hrvatsku provjetriti od varalica na svim razinama – kazala je Divjak.

Facebook Komentari