Korona se vratila i u Slavoniju: U Osijeku dvije novozaražene osobe, obje su boravile u Srbiji

Nakon Zagreba, Istre i Dalmacije, Covid-19 vratio se i na istok Hrvatske, konkretno u Osijek, gdje je potvrđena zaraza kod dvije osobe koje su proteklih dana boravile u Srbiji. Od 16 testiranih uzoraka u KBC-u Osijek dva su se, dakle, pokazala pozitivnima, a riječ je o osobama koje su se same javile epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature, nakon čega su im uzeti uzorci i u petak navečer je kod obje osobe utvrđena prisutnost koronavirusa.

– Oboljele osobe i dalje imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju. Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je tijekom večeri 5 osoba stavljeno u samoizolaciju. I danas se nastavljaju razgovori s kontaktima oboljelih i određivanje samoizolacije kada je to epidemiološki potrebno, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a izjavu je dala i prof. dr. sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek

– Nije nužno kontakte bez simptoma testirati žurno, najvažnije je da kontakti poštuju mjere propisane samoizolacije. Osobe koje se nalaze u samoizolaciji, a osjete simptome, trebaju se žurno javiti epidemiologu – pojasnila je prof. Perić.

S dvije novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji, koja je do petka bila koronafree, do sada je zabilježeno 136 oboljelih od koronavirusa, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari