Žana Gamoš: Što jedan muškarac može znati o traumi silovane žene

– Moja reakcija isprovocirana je kontaminacijom javnog prostora izjavama političara o ženama tipa “šuti, radi i rađaj”, rekla je.

“Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!”, napisala je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, iz redova HNS-a, na Facebooku ispod svoje fotografije na kojoj je Škori pokazala srednji prst, s osmijehom od uha do uha. Povod joj je bila njegova izjava kako se žena, “ako zatrudni nakon silovanja, mora dogovoriti s obitelji što će učiniti”. Gamoš je, uz fotografiju, dodala i hashtag “svoga tijela gospodarica”, “ajd u kuću na kraju sela” te “pokaži i ti”. I privukla je popriličnu pažnju.

“Moja reakcija isprovocirana je kontaminacijom javnog prostora izjavama političara o ženama tipa “šuti, radi i rađaj”. Neki kažu da reakcija nije primjerena? Naravno, kako to nije moj uobičajeni izričaj, ali jesu li primjereni izneseni stavovi o silovanim ženama? Što jedan muškarac može znati o traumi silovane žene! Žena je gospodar svoga tijela i ima pravo odlučivati o svom tijelu, kakva god njena odluka bila, i to pravo žene ću braniti do sudnjeg dana! U slučaju silovanja žena ili muškarac ne trebaju od svoje obitelji ništa drugo doli neupitne podrške i razumijevanja”, rekla je Gamoš za Večernji list.

Na listi ste HNS-a u IV. izbornoj jedinici. Što očekujete? Okruženi ste, ponovo, muškom ekipom koja je u javnosti prilično prepoznatljiva…

“Očekujem ulazak u Sabor. Zalog tomu je dosadašnji rad, zalaganje, rezultati, a dobar pokazatelj je i reakcija javnosti na moj odgovor distopijskom razmišljanju ranije spomenute gospode. Ako ne znate čemu teže, pročitajte knjigu ili pogledajte seriju “Sluškinjina priča”. Podsjetit ću vas da sam sličnu reakciju imala i u slučaju župana Tomaševića koji je pretukao suprugu. Javnost me prepoznaje kao onu koja se ne ustručava iznijeti mišljenje jer, uz nečinjenje, u našem je društvu ogroman problem i autocenzura vlastitih reakcija, ponašanja, javnog zauzimanja stava”, rekla je Gamoš u intervjuu Večernjem listu.

Može li jasnija poruka Škori i sličnima: Prošlo je vrijeme kad je žena čekala što će ‘baja’ reći

Simbol ispruženog srednjeg prsta nasljeđe je Mediterana: Evo kada je posebno učinkovit

Facebook Komentari