Markotić: Uvodit ćemo mjere ako negdje bude eksponencijalni rast

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić u razgovoru za Večernji list kazala je da su se građani malo previše opustili te da je potrebno biti i dalje odgovoran.

“Najnovije podatke ne znam. Očekujemo danas još slučajeva. Imali smo mjesec dana lijepog razdoblja. U tom smo se razdoblju malo previše relaksirali, slično je bilo i u okolnim zemljama, virus je u cirkulaciji, čim se mjere krše time je i veća šansa. Distanca je bitna, sve više ljudi se ne drži distance, pa ni u trgovinama, maske za lice se moraju nositi. Higijena ruku, ali ove dvije stvari su bitne.

Želimo da nam je dobro, da se odmorimo, da imamo turizam.Ako sve to pokvarimo morat ćemo uvoditi ograničenja”, kazala je. “Sve što smo govorili jesu preporuke, bila je dobra komunikacija i mislimo da je puno bolje ne inzistirati, već reći što je bitno, a ne kažnjavati. Izvrstan rezultat smo imali zahvaljujući stanovništvu Hrvatske”, kazala je Markotić.

“Četvero bolesnika je hospitalizirano u Klinici. Svi su stabilni. To su prvi dani bolesti. Bilo je par slučajeva koji su zbog blagih simptoma na liječenju kod kuće. Osobe koje leže kod nas su importirani slučajevi iz BiH. Očito je da sada u populaciji imamo virus koji cirkulira”, kazala je Markotić.

“Bolje da se pokušamo držati pravila. Nitko nije za uvođenje strogih sankcija i da policija ide oko nas”, dodala je. “Ako vidimo da je na više mjesta bude eksponencijalni rast ili da utvrdimo da su žarišta opasna onda će se uvoditi mjere ili odmah ili postupno, kazala je, piše Večernji list.

Share This Article