Škole i vrtići zatvoreni, građani ne smiju napustiti Peking

Širenje korona virusa po svijetu

Gotovo 200 milijuna djece u Kini u ponedjeljak je krenulo u drugi školski semestar, ali nisu išli u školu, već se nastava odražava online. Naime, kineske vlasti poduzele su ekstremne mjere, obzirom da se Kinom opet počeo širiti korona virus. Pola od 1,4 milijarde Kineza na neki način su opet pod strogim mjerama kretanja i moraju se držati nekih od uputa koje im određuju i ograničavaju napuštanje domova.

Zabranjena su javna okupljanja, uključujući okupljanja na dječjim igralištima, a u Pekingu je u srijedu otkazano tisuću letova. Peking je zadnjih dana zabilježio više od 130 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći porast otkako su prije tri mjeseca epidemiju stavili pod kontrolu.

Vlasti strogo kontroliraju ulazak i izlazak iz Pekinga, a oni koji žele izaći iz grada moraju dokazati da su zadnjih tjedan dana bili negativni na Covid. Građani koji žive u rizičnim područjima ne smiju uopće napustiti grad, kao ni svi oni koji su povezani s tržnicom Xinfadi, za koju smatraju da je upravo otamo krenuo ovaj svojevrsni drugi val korona virusa.

Peking je u 29 gradskih četvrti uveo vrlo stroge mjere, a u četiri su proglasili stanje opće pripravnosti. U zadnja tri dana dezinficirano je 276 tržnica, a testirano je više od 200.000 ljudi.

Za sada su tvrtke i tvornice otvorene, ali svima koji mogu raditi od kuće, preporučeno je da ne dolaze na posao. Osim škola, zatvoreni su i vrtići.

Pojavilo se i nekoliko slučajeva u pokrajini Hebei, Liaoning, Sichuan i Zhejian i svi su povezani s novim klasterom u Pekingu, zbog čega se neki gradovi uveli karantenu za sve koji dolaze iz Pekinga.

Macau je prvi vratio mjeru da svi koji dolaze iz Pekinga moraju u 14-dnevnu karantenu. Peking nije imao lokalne slučajeve korone već dva mjeseca, a vlasti sumnjaju da su novi slučajevi došli izvana.

Lokalni mediji su izvijestili da su tragovi virusa pronađeni na nopremi korištenoj za skladištenje i tranširanje ribe na pekinškoj tržnici Xinfadi, te da je riječ o uvezenom lososu iz Norveške. Međutim, nakon sastanka s norveškim ministrom ribarstva zaključeno je da losos nije izvor zaraze u Pekingu, pišu 24sata.

Facebook Komentari