9.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Rat bez granica: Nakon sirijskih, Erdoğan udario i na iračke Kurde

Rat bez granica: Nakon sirijskih, Erdoğan udario i na iračke Kurde

Vojnu operaciju Kandža -Tigar pokrenula je jučer Turska protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka. Udari su izvedeni na položaje Kurdske radničke partije (PKK). Na stotine vojnika, pripadnika specijalne jedinice turske vojske, ušlo je na sjever Iraka iz mjesta Uludere u turskoj pograničnoj pokrajini Sirnak, piše Večernji list.

Vojna operacija uslijedila je nakon što je turska vojska prije dva dana provela i akciju pod nazivom Kandža – Orao na sjeveru Iraka u okviru koje je uništila 81 položaj terorističke organizacije PKK, tvrde iz ministarstva obrane Turske. Planinske regije na sjeveru Iraka glavno su uporište kurdskih boraca PKK.

I dok turski predsjednik Erdoğan tvrdi da su vojne operacije u pograničnim regijama utemeljene na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoobranu i rezolucijama Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma, Irak je osudio napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava te traži što skorije zaustavljanje vojne ofenzive i povlačenje turskih snaga s iračkog teritorija.

U tri desetljeća dugom sukobu između PKK i Turske poginulo je najmanje 40 tisuća ljudi. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. godine okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK.

Najnovije

Još iz rubrike