Crna Gora opet ima zarazu korona virusom: Iz Srbije ga donijeli navijači s utakmice Crvena zvezda – Partizan

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković za RTCG je rekao da se sa sigurnošću može reći da su svi novoregistrirani slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori uvezeni.

On je dodao da ukoliko se u obzir uzme neodgovorno ponašanje građana, sasvim očekivano to što se virus ponovo pojavio u zemlji.

Eraković je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, rekao da očekuje da će broj novozaraženih narednih dana biti još veći.

“Sigurno da je bilo očekivano da ćemo dobiti virus, da će se uvesti novi slučajevi. Jesmo li očekivali u ovom broju i na ovaj način pa, ako promatramo ponašanje određenih neodgovornih pojedinaca i grupa, onda je možda ovo bilo očekivano. Koliko će ih još biti, sigurno još veći broj u narednih danima”, rekao je Eraković.

“Odgovorno postupanje prema zdravlju građana”

Prvi čovjek KCCG podsjeća da je Crna Gora odgovorno pristupila prema zdravlju građana, zbog čega i nije dozvoljeno otvaranje granica sa Srbijom.

“Ne želimo se baviti epidemiološkom situacijom bilo koje države, ali to prelijevanje je lako i lagano”, rekao je Eraković.

On je pojasnio da je jasno da je odlazak na nogometni derbi koji je igran u Beogradu doveo do situacije kakvu sada imaju u Crnoj Gori.

“U Italiji je sve nastupilo poslije utakmice u Milanu, ali sva je sreća što je virus u ovom trenutku manjeg potencijala”, rekao je Eraković.

Govoreći o broju onih koji su se vratili u Crnu Goru nakon utakmice, Eraković je rekao da je stvar nadležnih organa da ispitaju tko je bio, kako i na koji način.

Vjeruje, kaže, da ne postoji nijedan ozbiljan epidemiolog koji je dao suglasnost za organiziranje masovnih okupljanja, a naročito utakmica”: Jasno je da struka tu ne igra glavnu ulogu”.

“Nećemo se posebno baviti Srbijom. Jasno je kolika je opasnost od uvoza virusa, ne samo od Srbije, nego i od drugih država iz okruženja. I na Kosovu se situacija usložnjava. Moramo odgovoran stav imati i prema njima”, rekao je Eraković.

Napominje da je njegov stav da bi, već koliko je danas, svi morali koristiti maske u zatvorenim prostorijama, jer je situacija takva da ne znaju koliko se uvezeni virus proširio, pišu vijesti.me.

Crvena zvezda i Partizan odigrali su 10. lipnja utakmicu pred 25.000 gledatelja, a Crnoj Gori je trenutno devetero oboljelih, 14. lipnja Crna Gora je registrirala prvi, dva dana kasnije drugi, a jučer još sedam slučajeva korona virusa..

Facebook Komentari