UEFA podigla rampu Ligi nacija: Vatrene očekuju sudari s velikanima svjetskog nogometa

Foto: UEFA

Izvršni odbor UEFA-e na današnjoj je sjednici donio neke važne odluke. Među ostalim, određen je program odigravanja utakmica europskih nacionalnih selekcija.

Riječ je o utakmicama reprezentacija u doigravanju za Europsko prvenstvo, Ligi naciji i prijateljskim utakmicama. Znaju se datumi, ali ne i kompletan raspored. Točni termini bit će poznati uskoro.

Podsjećamo da se hrvatska nogometna reprezentacije izravno plasirala na Euro. Što se tiče Vatrenih, taj je problem riješen, no očekuje ih nastup u Ligi nacija. U skupini 3 elitnog razreda Lige nacija sučelit će se s Portugalom, Francuskom i Švedskom uz izravne prijenose na Novoj TV i GOL.hr-u!

Evo najvažnijih točaka koje su usvojene na sjednici:

• Europske kvalifikacijske utakmice i prijateljske utakmice

– Polufinale doigravanja europskih kvalifikacija: 8. listopada
– Finale doigravanja europskih kvalifikacija: 12. studenoga
– Prijateljske utakmice igrat će se 7. i 8. listopada i 11. 12. studenoga

• Grupna faza Lige nacija UEFA-e 2020.
– Rujanski mečevi bit će odigrani u trodnevnom rasporedu (2×3), prema prvotnom rasporedu:

1. kolo: 3./4./5. rujna (Portugal – Hrvatska)
2. kolo: 6./7./8. rujna (Francuska – Hrvatska)

Prema prvotnom rasporedu, hrvatska reprezentacija trebala je gostovati 5. rujna kod sadašnjeg europskog prvaka Portugala, a tri dana kasnije kod svjetskih prvaka Francuza. Taj se raspored očito ne mijenja.

– Listopadski mečevi bit će odigrani u dvodnevnom rasporedu (2×2):

3. kolo: 10./11. listopada (Hrvatska – Švedska)
4. kolo: 13./14. listopada (Hrvatska – Francuska)

Prema prvotnom rasporedu, u trećem kolu hrvatska vrsta trebala je 9. listopada ugostiti Švedsku, a tri dana kasnije i Francusku. Taj se dio mijenja. Vidjet ćemo u kojim će točno termina Vatreni odigrati te dvije utakmice.

– utakmice u studenom će se također igrati dvodnevnom rasporedu:

5. kolo: 14./15. studenoga (Švedska – Hrvatska)
6. kolo: 17./18. studenoga (Hrvatska – Portugal)

Prema prvotnom rasporedu, gostovanje Vatrenih u Švedskoj trebalo je biti 12. studenog te domaći ogled protiv Portugala 15. studenoga. Dakle, i tu je došlo do blagog pomicanja termina.

Cjelokupni rasporedi utakmica za rujan – studeni 2020. bit će dostupni uskoro. Kad ih UEFA objavi, znat ćemo točan raspored.

• Sigurnosne mjere

Usvojena su ključna načela UEFA-inog medicinskog protokola, a detaljne smjernice bit će dovršene tijekom sljedećih nekoliko tjedana kako bi se osiguralo uspostavljanje temeljitog sanitarnog plana za zaštitu zdravlja svih sudionika.

U pogledu gledatelja unutar stadiona, UEFA će redovito ocjenjivati situaciju na cijelom kontinentu i povezivat će se s lokalnim vlastima kako bi vidjela kada bi se gledatelji mogli postepeno vratiti.

Share This Article