U centrali HDZ-a satima su lomili Anušića, htjeli su mu na listu uvaliti čovjeka kojeg su ipak zbrinuli na kraju – kod Medveda

Iako su u HDZ-u danima, pa i na blagdane i vikendima, sastavljali izborne liste za srpanjske parlamentarne izbore i iako je Andrej Plenković jučer još oko 13 sati pozvao najuže vodstvo i šefove županijskih organizacija na završne konzultacije, liste su se u središnjici HDZ-a usuglašavale do kasno sinoć, do zadnjeg trenutka uoči današnjeg roka za predaju lista DIP-u.

Što se događalo iza zatvorenih stranačkih vrata u uredu predsjednika stranke na drugom katu u centrali HDZ-a gdje su Plenković i njegovi najbliži stranački suradnici, glavni tajnik Jandroković i njegov stranački zamjenik Medved, obavljali razgovore ponaosob sa svakim šefom županijske organizacije?

Iako su HDZ-u presudni glasovi koje će dobiti u Slavoniji i Dalmaciji, svojim dosadašnjim utvrdama, a posebice u Slavoniji vodit će se bitka za svaki glas između HDZ-a i Domovinskog pokreta Miroslava Škore, sinoć su bili veliki problemi baš kada je riječ o četvrtoj, slavonskoj izbornoj jedinici.

Vrh HDZ-a, doznaje Iva Puljić-Šego s N1, satima je pokušavao uvjeriti Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a i osječko-baranjskog župana koji je prvi u toj izbornoj jedinici, da na listu stavi HDSSB-ovca Josipa Salapića koji je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Ne samo Anušić, nego cijela županijska organizacija Osječko-baranjskog HDZ-a bila je protiv toga da Salapić, koji je kao HDSSB-ovac prilično žestoko kritizirao HDZ, a HDZ je tek 2017. s Anušićem HDSSB-u preuzeo tu županiju, bude na listi u četvrtoj izbornoj jedinici. U vrhu HDZ-a svejedno su sinoć pokušavali instalirati Salapića baš u tu slavonsku izbornu jedinicu iako su iz četvrte izborne jedinice još prije mjesec dana dobili jasan stav da Salapića ne žele.

Kada vrhu HDZ-a nije uspjelo, onda su kako doznaje N1, i Šeks i Bačić pokušali “urazumiti” Anušića, ali nije prošlo, pa je Salapić na kraju zbrinut na listi u sedmoj izbornoj jedinici kod Tome Medveda.

– Ne može se očekivati dobar rezultat u Slavoniji, a pokušavati nametnuti čovjeka koji je sve suprotno HDZ-u i koji pripada stranci koja je HDZ-u u Slavoniji radila velike probleme – rekao je za N1 izvor upućen u slavonska zbivanja. Salapić, dok je bio član HDZ-a, a očito i sada, uživao je političke simpatije Vladimira Šeksa.

Ni u drugoj slavonskoj izbornoj jedinici, petoj, prema informacijama N1 navodno nisu presretni sastavom liste jer pojedini izvori smatraju kako je presudnu ulogu u kadroviranju imao Tomislav Čuljak, kojeg kao i Šeksa smatraju reprezentima starog HDZ-a. U toj jedinici prvi na listi je ministar financija Zdravko Marić, a slijede još dva ministra – Banožić i Aladrović. Nikola Mažar, koji je povjerenik za vukovarski HDZ i koji mora konsolidirati tu organizaciju nakon što se dogodio raskol zbog odlaska Ivana Penave i dijela vodstva vukovarskog HDZ-a, tek je na devetom mjestu.

Na listi na neprolaznom, jedanaestom mjestu, je i Josip Šarić, pomoćnik glavnog tajnika Jandrokovića za Slavoniju. Na posljednjem, 14. mjestu u toj izbornoj jedinici je Stevo Culej koji je na predsjedničkim izborima u prvom krugu podržao Miroslava Škoru.

Andrej Plenković angažmanom Culeja, Mire Kovača, Davora Ive Stiera, Ive Lučića, ali i Antona Klimana u osmoj izbornoj jedinici… ide u lov na desne birače koje će HDZ-u otimati Domovinski pokret i Most.

Svi kandidati i sve liste HDZ-a po izbornim jedinicama

Šeks objašnjava sastavljanje lista u HDZ-u i potvrđuje dramu oko 4. izborne jedinice

Facebook Komentari