Šajatović: U ekonomskim programima stranaka nedostaje radikalna promjena

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, gostovao je u emisiji HTV-a “Studio 4” te je rekao kako skraćeni radni tjedan može pomoći da otkazi ne budu toliko masovni.

Miodrag Šajatović kaže kako je važno da recesija traje što kraće i da bude što manje žestoka.

– Analitičari kažu kako će stvari postati ozbiljne nakon prve kiše nakon Velike Gospe. Tad će poslodavci morati donositi odluke koje će možda biti nepopularne, rekao je Šajatović.

Šajatović smatra kako skraćeni radni tjedan može pomoći da otkazi ne budu toliko masovni.

– To je već u Njemačkoj iskušano. Moram reći da ove mjere koje smo mi, privatni poslodavci dobili s 4.000 kuna po zaposlenom, zaista osnažuju poduzetnike u želji da ne otpuštaju radnike. Pravi poduzetnici ne žele otpuštati radnike i učinit će sve da se to ne dogodi. Ovaj skraćeni tjedan je novost za većinu hrvatskih firmi. Ako bi se otpustilo 100 ljudi, vjerojatno će 30 ljudi biti spašeno. Ne vidim ozbiljni ekonomski program koji će se nakon izbora provoditi da bi što prije izašli iz recesije, istaknuo je Miodrag Šajatović.

Privatni i javni sektor

– Kad je riječ o plaćama, za privatni i javni sektor, tu bi trebala biti provedena jedna radikalna reforma nakon izbora. Tu treba uvesti jedan automatizam. Tri mjeseca masa plaća u Hrvatskoj u realnom sektoru ode 10 % gore. Sljedeća 3 mjeseca u javnom sektoru isto 10% gore. Ako u 3 mjeseca u realnom sektoru padnu plaće za 10 % onda u masa plaća u javnom sektoru padne za 10 %. Država kao poslodavac neka odluči što će napraviti. Hoće li svima smanjiti za 10 % ili će smanjiti broj ljudi, neke nagraditi, a neke ne nagraditi. To bi mogla biti prva reforma na koju će nas prisiliti kriza. Covid kriza je takva, ne da radnika ostavimo bez prava, nego da uspostavimo novi sustav, istaknuo je Šajatovć.

– Tko god prati, vidio je da ministar Zdravko Marić dobro “hendla” stvari. Prvo zaduživanje koje je bilo na domaćem tržištu koje je pomalo istisnulo privatni sektor jer je država pojela sav kapacitet koji je HNB oslobodio, rekao je Šajatović.

“Oni koji se budu držali izvoza, vjerojatno će se moći prije izvući”

Glavni urednik Lidera ističe kako u ekonomskim programima političkih stranaka nedostaje radikalna promjena, koja je usmjerena na izvoz, da bi direktni izvoznici i firme koje rade za izvoznike, mogle iskoristiti situaciju.

– Turizam će se teško oporaviti. Već sad se vidi da oni koji su usmjereni na izvoz, u zemlje Europske unije, koliko god bila i tamo recesija, da imaju manji pad od 25%. Sad je trenutak da promijenimo strukturu. Oni koji se budu držali izvoza, vjerojatno će se moći prije izvući, rekao je Šajatović.

Miodrag Šajatović ističe kako sve pametne države imaju planiranje.

– Nažalost, Hrvatska nema instituciju koja bi se ozbiljno bavila planiranjem. Ta institucija je postojala 90-ih i ugašena je. U Hrvatskoj imamo na desetke nepotrebnih institucija koje treba ugasiti, ali ima i nekih koje treba oformiti. Moramo poljoprivredu osposobiti da bude izvozno sposobna, rekao je Šajatović.

Facebook Komentari