Austrija bi mogla trajno zabraniti komemoraciju na Bleiburgu: Ustaški duh je glasniji od sućuti

Sebastian Kurz

Austrijski parlament usvojio je nedavno rezoluciju o zabrani komemoracije na Bleiburgu koju su poduprli baš svi tamošnji zastupnici, osim onih iz krajnje desničarske i antimigrantske Slobodarske stranke (FPO).

Riječ je o nadstranačkoj inicijativi koja predstavlja priličan presedan u austrijskoj parlamentarnoj praksi i koja cilja na trajnu zabranu tradicionalnih komemorativno-političkih okupljanja na Bleiburškom polju, piše Slobodna Dalmacija.

Ovogodišnji skup je suspendiran zbog preveniranja epidemije koronavirusa, no svi budući mogli bi biti zbog neželjenih fašističko-revizionističkih tendencija.

Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta zasad je pravno neobvezujuća za hodočasnike na Bleiburg, no svakako predstavlja ozbiljan politički signal i najavu oštroga zaokreta, piše Slobodna Dalmacija.

Očituje li se o njoj pozitivno i vlada, lako bi se moglo dogoditi da svibanjski prizori iz Austrije ubuduće trajno izostanu.

Prema poslovniku tamošnjeg parlamenta, Ministarstvo unutarnjih poslova iz Beča najkasnije do 25. srpnja mora se očitovati o ovome zastupničkom apelu koji sadrži i nekoliko pitanja upućenih vladi, među ostalim i ono dopušta li članak 29. austrijskog Zakona o okupljanju zabranu ovoga skupa.

Premda gotovo svi austrijski parlamentarci ne dvoje oko toga da je manifestacija s misom zadušnicom na Bleiburgu postala epicentar simpatiziranja pronacističkog ustaškog pokreta, pravna problematika ovdašnjih okupljanja slojevita je jer se sve godinama odvija na privatnom posjedu, i to u vlasništvu hrvatske udruge –​ Počasnog bleiburškog voda.

Međutim, prema tumačenju jedne od pokretačica inicijative i austrijske zastupnice Olge Voglauer iz stranke Zelenih (koja je ujedno i koalicijski partner vladajuće Narodne stranke Sebastiana Kurza), ozbiljnu nadu u pozitivan ishod njihova zahtjeva daje nedavno pravno mišljenje renomiranog austrijskog ustavnopravnog stručnjaka po kojemu bleiburško okupljanje zloupotrebljava nominalno religijski karakter manifestacije.

U svojoj ekspertizi on je istaknuo da je “duh glorificiranja fašističkog ustaškog režima potisnuo namjeru odavanja počasti žrtvama poslijeratnih smaknuća”, te da se takvo falsificiranje naravi skupa protivi austrijskom Zakonu o okupljanju.

“U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje na Bleiburgu podrazumijeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika. A s obzirom na povijest Austrije, svemu tome ne bi trebalo biti mjesta na austrijskom tlu”, smatra Olga Voglauer.

Da stvar bude ljepša, Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem je povrh postojećih 30.000 četvornih metara zemljišta na Bleiburškom polju kupio i dodatnih 18 tisuća kvadrata, izvijestio je u svibnju austrijski Kleine Zeitung i objavio kako raspolaže kupoprodajnim ugovorom.

Ova transakcija bi se lako mogla pokazati jako promašenom investicijom, pogotovo zato što je austrijska liberalna stranka Naos već oštro kritizirala prodaju poljoprivrednog zemljišta u posve druge svrhe.

Glasnogovornik stranke za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern posao je nazvao “protupravnom prodajom i prvoklasnim skandalom”, pa se i koruški premijer Peter Kaiser javno založio za “micanje” bleiburške komemoracije, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari