Vrdoljak priželjkuje tri mandata u Saboru: Možda je HNS izdao neke lijeve birače, posebno ekstremne

Bivši predsjednik HNS-a izjavio je da se nakon prošlih izbora na lokalnim razinama “nitko iz SDP-a nije bunio zbog koaliranja HNS-a s HDZ-om”.

Ivan Vrdoljak je kao gost kod Igora Bobića u N1 studiju uživo rekao da HNS ide s vlastitom listom u svim izbornim jedinicama, a na pitanje jesu li za to imali dovoljno ljudi dodao je:

„Kako ne. U nekim izbornim jedinicama je bila ozbiljna gužva.”

Vrdoljak otkriva da je HNS-u izborni cilj izboriti tri mandata u Saboru. Voditelj ga je tada suočio s optužbama dijela birača za izdaju zbog koaliranja s HDZ-om, nakon što su na prošlim izborima glasali za koaliciju oko SDP-a, odnosno za to što je HNS u Sabor s mandatima ušao kao koalicijski partner SDP-a, a nastavio kao partner u vladi HDZ-a.

„Sav sadržaj koji bismo realizirali s vladom SDP-a, realizirali smo s vladom HDZ-a. Pored toga smo osigurali stabilnost, osigurali da imamo gospodarski rast, osigurali da ne dođe do potpune propasti Agrokora i njegovih dobavljača i kada se sve to zbroji, uz politički sadržaj koji je realiziran, između ostalog i kurikularna reforma, ne može se ubrojiti da je to neka vrsta izdaje. Možda jest izdaja nekih lijevih birača, posebno ekstremnih, koji su očekivali da će HNS pripadati uvijek SDP-u. Mi ne pripadamo niti SDP-u niti HDZ-u, mi pripadamo HNS-u i zdravom razumu”, odgovorio je Vrdoljak.

Rekao je da se nitko na lokalnim razinama vlasti u gradovima gdje HNS surađuje s SDP-om, nije bunio protiv suradnje HNS-a s HDZ-om.

„Rezultati u resorima HNS-a su odlični. Rezultati cijele vlade su vrlo dobri. S time mi idemo na izbore”, dodao je bivši predsjednik HNS-a.

Bobića je zanimalo, s obzirom da to navodi kao uspješan mandat i uspješan politički manevar, zašto se HNS sada nada samo tri zastupnika, što je puno manje od onoga s koliko je stranka ušla u Sabor nakon prošlih izbora?

„Zato što je to realno očekivanje. HNS je najviše na izborima dobivao dok je predsjednica stranke bila Vesna Pusić. 2003. smo dobili 11 mandata, to je bio rekord. 2007. smo na samostalnom izlasku dobili sedam mandata. Sve ostalo smo dobivali samostalno ispod tri. Sadašnjih tri mandata bio bi treći najbolji rezultat stranke od hrvatske samostalnosti”, rekao je Vrdoljak.

Za odlične rezultate s Kukuriku koalicijom kazao je da su bili posljedica „užasnog mandata Ive Sanadera”. Dodao je i to da „nije politički uspjeh dobiti mandate”.

„Ne. Politički uspjeh je napraviti reformu obrazovanja. Pa i bez mandata ako treba. Nije politički uspjeh dobiti 20 mandata i ništa ne napraviti. Zar vi mislite da je Most nešto napravio? Dobio je mandate i politički se ubio”, naveo je kao primjer Most.

„Ne bojte se vi, brzo će doći pozivi nacionalnog SDP-a, kao što su došli iz riječkog ili iz osječkog SDP-a, ako ih budemo trebali. Naravno, ne dolaze u obzir ekstremi poput Hasanbegovića koji je obećao ukidanje informatike u školama koju smo mi uveli kao obavezan predmet”, komentirao je moguće koaliranje nakon izbora s HDZ-om ili s SDP-om.

Za Zlatka Hasanbegovića, kojega je istaknuo kao jedan od primjera „ekstrema”, rekao je da kod njega nije jedini problem informatika, koju želi izbaciti iz škola, nego i stavovi oko ustaškog pozdrava ZDS: „Ono kad je rekao da ne vidi te parole u Zagrebu kao problem, kao da je to više pedofilski, nego usmjereno protiv Srba. Jedino što on zna je je li ZDS problem ili ne i da treba izbaciti informatiku iz škola kako bi nam ostalo neobrazovano stanovništvo.”

Za Radimira Čačića je Vrdoljak kazao da nema ništa za reći, osim što je frustriran uspjesima HNS-a i Vrdoljaka osobno. O mogućnosti koaliranja s HDZ-om u nekoj varijanti koalicije HDZ-a s Domovinskim pokretom, Vrdoljak je postavio uvjet:

„Ako se oni odreknu nekih svojih ekstrema, onda to više ne bi bio problem.”

Facebook Komentari