Protiv otkupa INA-e: Država treba osnovati energetsku kompaniju 21. stoljeća

Kako se Vladina predizborna najava otkupa INA-e uklapa u europski zeleni plan, u emisiju Točka na tjedan analizirali su stručnjak za energetiku Davor Štern i stručnjak za održivi razvoj sa ZŠEM-a Igor Matutinović.

Davor Štern rekao je kako se priča o otkupu INA-e nikako ne uklapa u europski plan za transformaciju. “Ni INA ni HEP ne mogu biti te kompanije. Nepokretne su, amorfne, uštogljene. INA ima svojih problema. Okretanje u sklopu toga što predlaže Europska komisija treba biti nova energetska kompanija 21. stoljeća, državna kompanija, koja bi se uklopila u okvire povlačenja mogućeg novca iz EU-a.”

Sa stručnjakom za energetiku oko otkupa INA-e slaže se i Igor Matutinović. “Uzimanje naftne kompanije u kontekstu ciljeva europskog zelenog plana ne bi imalo nikakvog smisla niti bi bilo u skladu sa strategijom energetskog razvoja RH do 2030. godine ni sa strategijom o klimatskim promjenama… Danas to više nema smisla”, prokomentirao je.

Štern ističe kako od otkupa INA-e ne bi dobili ništa. “Dobili bi polje gdje bi se političke stranke sukobljavale i uhljebljivale svoje članove.”

Matutinović kaže da INA, koja je bazirana na fosilnim gorivima, nema korporativni profil kojim bi se orijentirala na zelene izvore energije.

“Zaboravljamo da uglikovodici imaju veliku ulogu u proizvodnji plastike. Plastika će ostati materijal dokad se ne izmisli novi. Vidim INA-u kao kompaniju koja će sudjelovati u tome. Vidim da se INA zadrži u Rijeci… Moglo bi se razmišljati o obnovi petrokemije na otoku Krku. Plastika je još uvijek tu i služit će još godinama”, rekao je Davor Štern, koji smatra kako bi država, umjesto otkupljivanje INA-e, trebala osnovati novu energetsku kompaniju za 21. stoljeće.

“Proizvodnja zelene energije nešto je skuplja na početku po ulaganjima, no kasnije je to besplatna energija – sunca, vjetra, vode. Na toj paradigmi moramo razmišljati o osnivanju kompanije”, poručio je Štern.

Facebook Komentari