Još jedna anketa daje ozbiljniju prednost u saborskim mandatima Restart koaliciji

Agencija 2×1 komunikacije provela je u svibnju istraživanje stranačkih preferencija po izbornim jedinicama. Rezultati pokazuju da bi, da su izbori bili u svibnju, SDP-ova koalicija osvojila dvanaest mandata više od HDZ-a.

U prvoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvojila bi osam mandata, HDZ na čelu s Plenkovićem četiri, jedan bi osvojio Most te jedan Domovinski pokret, s tim da posljednjem za vratom puše koalicija okupljena oko lijevih stranaka na čelu s Tomislavom Tomaševićem.

U drugoj izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila bi šest mandata, HDZ jedan manje, Miroslav Škoro dva i Most jedan. U ovoj izbornoj jedinici još je stranka Milana Bandića blizu izbornog praga.

Restart koalicija u trećoj izbornoj jedinici uzela bi vrtoglavih deset mandata, HDZ tri, a Most bi mogao računati na jedan, iako je tek za koji glas ispred Narodne stranke – Reformista Radimira Čačića.

Četvrta izborna jedinica jedna je od zanimljivijih: SDP i HDZ mogli bi računati na pet mandata za obje stranke, tri bi mandata dobio Domovinski pokret, a koalicija HNS-a i slavonskih gradonačelnika jedan.

Peta izborna jedinica HDZ-u bi donijela sedam mandata, SDP-u četiri, a Domovinskom pokretu tri.

U šestoj i sedmoj izbornoj jedinici stanje je potpuno identično što se tiče mandata, iako bi tek razlika od nekoliko glasova ispitanika to promijenila: Restart koalicija i HDZ bili bi izjednačeni sa po šest mandata, a Most i Domovinski pokret sa po jednim.

U osmoj izbornoj jedinici sinergija IDS i SDP-a vrijedila bi 10 mandata. HDZ prema raspoloženju ispitanika osvaja tri mandata, a Most jedan, s napomenama kako bi Mostu s glasom više pripao HDZ-ov mandat te da su i NL Bura i Domovinski pokret blizu izbornog praga.

Deveta izborna jedinica HDZ-u bi donijela sedam mandata, SDP-u četiri, Domovinskom pokretu dva te Mostu jedan. U ovoj izbornoj jedinici najbliže pragu je Desna liga, tj. koalicija NHR-HSP-GO.

Naposljetku, u desetoj izbornoj jedinici HDZ bi osvojio šest mandata, odnosno tek mandat više od SDP-a. Most bi dobio jedan mandat, jedan rubni bi mu uzeo Domovinski pokret koji bi imao dva mandata, a najbliže pragu u ovoj jedinici su Desna Liga i stranka Pametno.

Prema rezultatima istraživanja mandatom Vlade Andreja Plenkovića zadovoljno je 21,70 posto ispitanika, nezadovoljnih je njih gotovo polovica, 47,60 posto, a 30,70 posto je ‘neodređeno’.

Popis najpozitivnijih političara i dalje predvodi Andrej Plenković. Izgleda da je Zoran Milanović skupo platio verbalne akrobacije na Dan državnosti pa se na drugo mjesto pozitivaca uspeo Davor Bernardić, a treći je ostao Miroslav Škoro.

Andrej Plenković je i najnegativnije doživljen političar, u stopu iza njega je Zoran Milanović, a na trećem je mjestu u svibnju Josipa Rimac, piše Nacional.

Prva anketa po izbornim jedinicama: Plenković gubitnik, Bernardić formira novu Vladu

Prva anketa po izbornim jedinicama: Plenković gubitnik, Bernardić formira novu Vladu

VIDEO Pauletić: U slučaju koalicije Domovinski pokret tražit će da Plenković ne bude premijer

Share This Article