Zaraženi Rabljanin je dva i pol mjeseca imao koronu, ali nitko oko njega nije pozitivan

Stožer za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije jučer je javio o jednom novom slučaju zaraze. Riječ je o Rabljaninu koji se 17. ožujka vratio iz Austrije, preventivno je bio u samoizolaciji dva tjedna, a u utorak je testiran na koronavirus. Test je bio pozitivan.

Prema informacijama epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u slučaju pozitivnog pacijenta s Raba svih 17 kontakata (roditelji, rodbina itd.), koje su epidemiolozi testirali na Rabu, negativni su.

Kako kažu epidemiolozi to je izvrsna, ali i njima očekivana vijest. Također serološkim testiranjem zaraženog sa Raba potvrđeno je da je IgG pozitvan što bi značilo da se radi o stečenom imunitetu starijeg datuma, navodi se na stranicama PGŽ-a.

Muškarac je u Hrvatsku došao iz Austrije još 17. ožujka, no u utorak, prije nego što se odlučio vratiti u inozemstvo, podvrgnuo se testu koji je pokazao da je – pozitivan. Kako su ocijenili epidemiolozi, muškarac se zarazio u inozemstvu, još prije dolaska u Hrvatsku, ali simptome nije imao i bio je neopasan za svoju okolinu.

Iz Nastavnog zavoda PGŽ objašnjeno je za Dnevnik.hr kako je moguće da je muškarac bio zaražen dva i pol mjeseca, a da nitko od njegovih kontakata nije obolio.

– To je dobra vijest. Bio je u Austriji, bio je u izolaciji, prošlo je vrijeme i osoba više nije bila infektivna – rekla je za Dnevnik.hr dežurna epidemiologinja te dodala kako je zaražena osoba nakon protoka vremena od 28 dana manje infektivna.

– Osoba nakon 4 tjedna ima i može imati pozitivan test, ali nema zaraznost – rekla je epidemiologinja te dodala kako su takvi slučajevi vrlo rijeki, ali mogući te da je sve još u fazi ispitivanja i istraživanja, pišu 24sata.

Facebook Komentari