Treća anketa Crni labud: SDP ima svoje interne ankete, a po njima Plenković nema šanse formirati vlast

‘Duže vrijeme provodimo istraživanja i cijelo vrijeme osvajamo od dva do pet mandata više od HDZ-a, bilo je čak šest mandata razlike u našu korist. Mi osvajamo čak više nego HDZ i Škorin DP zajedno. HDZ dobiva oko 50 mandata, a Škoro se kreće od 12 do 16 mandata’, kažu u vrhu SDP-a, piše Nacional.

Prema svojoj internoj anketi koju provodi po istoj metodologiji koju koriste agencije za istraživanje javnog mnijenja poput Ipsos Pulsa, SDP na parlamentarnim izborima 5. srpnja osvaja pet do šest mandata više od HDZ-a. Rekao je to Nacionalu izvor iz vrha SDP-a koji tvrdi da oni već godinama provode vlastite ankete te da je osnovna razlika u odnosu na ankete službenih agencija u tome što se provode kroz cijeli mjesec, a ne samo u razmaku nekoliko dana, kako to obično rade agencije.

Prema tim internim anketama SDP bi na parlamentarnim izborima trebao osvojiti 62 zastupnička mjesta. Nacionalov izvor iz vrha SDP-a tvrdi da će im to biti dovoljno za sklapanje koalicije i preuzimanje vlasti, i to po sljedećem modelu:

“SDP po našim internim anketama osvaja 62 mandata, IDS najmanje tri, čime dolazimo do 65 mandata, Radimir Čačić i njegovi Reformisti najmanje jedan mandat, što je 66 mandata, PGS jedan mandat, što je 67 mandata, plus osam mandata nacionalnih manjina ukupno je 75 mandata.”

Visokopozicionirani SDP-ovac tvrdi čak da SDP osvaja više mandata od HDZ-a i Domovinskog pokreta zajedno: “Mi već duže provodimo istraživanja i cijelo to vrijeme osvajamo od dva do pet mandata više od HDZ-a, jedno vrijeme bilo je čak šest mandata razlike u našu korist. Mi osvajamo čak više nego HDZ i Škorin Domovinski pokret zajedno. HDZ dobiva oko 50 mandata, a Škoro se kreće od 12 do 16 mandata.”

Iz računice je jasno da bi SDP-u, ako se njihova anketa pokaže pouzdanom i ako njihova stranka osvoji 62 mandata, trebao nedostajati jedan ili dva zastupnika, no da bi imali čvršću većinu u Saboru možda i još jedan jači koalicijski partner. S kim će nakon izbora pregovarati, prvenstveno će ovisiti o broju osvojenih mandata ostalih opcija i može se pretpostaviti da će SDP najprije pregovarati sa strankama sličnog političkog predznaka. No ako to ne bude dovoljno, među strankama čiju bi podršku mogli najprije tražiti vjerojatno bi bila Stranka s imenom i prezimenom. Hoće li pregovarati s Mostom, ovisit će najprije o rezultatu Mosta, ali i o političkim okolnostima. Škoro, prema onome što tvrde u SDP-u, ne dolazi u obzir.

„Zapravo, jedina okolnost koja nam ne ide u prilog jesu rezultati nacionalnih istraživanja po kojima Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Demokrati Miranda Mrsića zajedno osvajaju oko sedam posto glasova. Teoretski se svakome od njih može dogoditi da uđu u Sabor s po jednim mandatom, ali i da jedan mandat dobije samo jedno od njih. A to bi bilo značajno rasipanje glasova: pojednostavljeno rečeno, teoretski je moguće da te tri opcije zajedno osvoje i do 150 tisuća glasova, a da u Sabor uđe samo jedan zastupnik i da se zapravo kapitalizira samo 15 tisuća glasova u jednoj izbornoj jedinici”, objašnjavaju Nacionalovi sugovornici dio izborne matematike SDP-a.

U SDP-u misle da će HDZ-u odmoći i način na koji su trgovali sa svojim koalicijskim partnerima. Primjerice, Nacionalov izvor iz SDP-a opisuje kako je nelogično da je HDZ HSLS-u, odnosno njihovu predsjedniku Dariju Hrebaku, u Bjelovaru dao visoko treće mjesto na listi.

“Ako je on stvarno tako popularan kao što se tvrdi, onda je logičnije da mu se da peto ili šesto mjesto, koje je granično, pa da može više ‘gristi’ i povući veći broj glasova.”

No u SDP-u ipak su trenutno više zaokupljeni vlastitim listama – oko kojih je bilo dosta nesuglasica i “šumova u kanalu” između vodstva stranke i lokalnih ogranaka, o čemu je Nacional pisao u prošlom broju.

Na pitanje je li logično da na prva mjesta na listama u nekim izbornim jedinicama stavljaju zastupnike iz Europskog parlamenta te boje li se da će birači to smatrati prevarom i kazniti ih zbog toga, sugovornik iz vrha SDP-a kaže: “Ja bih ovako postavio stvari: možete li vi zamisliti Vladu u kojoj bi jedan Tonino Picula bio ministar vanjskih poslova? Mi možemo. Dakle, nije riječ ni o kakvoj prevari birača, već je riječ o ljudima na koje SDP računa prilikom sastavljanja Vlade, a vjerujemo da ćemo upravo mi sastavljati Vladu.”

SDP će svoje liste za predstojeće izbore predstaviti u subotu, 13. lipnja. Osim Tonina Picule, na listi bi trebao biti i Predrag Fred Matić, a oko Biljane Borzan bilo je određenih problema jer je ona odbila biti na listi, premda to nije učinila decidirano i ostavila je prostor za špekulacije. No izvor iz vrha stranke tvrdi: “S Biljanom će se još razgovarati, ne želimo ništa lomiti preko koljena, ali svakako ćemo razgovarati. Kako sada stvari stoje, njena kandidatura neće se dogoditi: niti Biljana pokazuje bilo kakav entuzijazam niti u stranci postoje snage koje lobiraju i žele da se to dogodi. Ali da, još ćemo razgovarati. Kod nas u stranci je uvijek tako, mi razgovaramo. A onda na kraju, ako se naša taktika pokaže dobra, svi će dijeliti zasluge. Ako se pokaže loša, bit će kriv Bero, znate već kako to ide.”

Ova ironična konstatacija Nacionalova izvora odnosila se i na komentare određenih krugova u SDP-u koji otpočetka sumnjaju da će SDP na čelu s Bernardićem uspjeti pobijediti na izborima, i to zato što Bernardića smatraju “najslabijom karikom” te smatraju da će on u sučeljavanju s Plenkovićem naprosto lošije proći. No ima i onih, poput Siniše Hajdaša Dončića, koji poručuju “To ćemo tek vidjeti”, kao što je rekao u intervjuu Nacionalu:

„SDP je još od vremena Račana uvijek nastupao kao tim jer ne želimo autokraciju. Iako su, kao i sve predsjednike svih stranaka, Bernardića optuživali da je mali diktator. Plenković je dobar retoričar, ali Bernardić ima puno energije i volje. Bit će to zanimljiv sraz i tek kada vidimo kako će završiti prva sučeljavanja, moći ćemo to komentirati.”

Da će više napada i udara imati iznutra nego s desnice, pokazao je i slučaj Miranda Mrsića, predsjednika stranke Demokrati i bivšeg SDP-ova ministra rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića, koji je na svojim predizbornim plakatima kao glavnu metu označio upravo Davora Bernardića. Naime, prošloga tjedna u Zagrebu su osvanuli plakati Demokrata s porukom: “Bero nije rješenje.”

„Radi se o Mrsićevoj osveti na osobnoj razini, no nitko u SDP-u oko toga se zaista nije iznervirao niti uznemirio. Uostalom, njegov stav o Beri odavno je poznat i nama u stranci i cijeloj javnosti. Sigurni smo da birači neće honorirati takvu vrstu kampanje i napade na osobnoj razini niti ovakav javni pokušaj cipelarenja. I to od koga, od jednog Miranda Mrsića? To je zbilja bizarno”, kazao je za Nacional sugovornik iz samog vrha SDP-a.

Specijalni SDP-ov informatički sustav koji stalno anketira birače

SDP anketu provodi po sličnoj metodologiji kao agencija Ipsos Puls i druge agencije za ispitivanje javnog mišljenja, ali s tom razlikom što agencije ankete obično provode u striktno određenom periodu od nekoliko dana, primjerice, od 25. do 29. svibnja ili od 5. do 9. lipnja.

“Mi svoju anketu provodimo stalno, na svakodnevnoj bazi, po izbornim jedinicama, s točno razvrstanim biračima po dobi, spolu, obrazovanju i drugim parametrima. Imamo specijalan informatički sustav u koji se ti podaci ubacuju, a osim nas sličan sustav ima i HDZ, a nekad je imao i Bandić”, kaže izvor iz SDP-a Nacionalu

I po CRO Demoskopu Plenković gubi izbore

Prva anketa po izbornim jedinicama: Plenković gubitnik, Bernardić formira novu Vladu

Analiza preferencija birača u četiri izborne jedinice: Bernardiću se ni krivom ni dužnom smiješi vlast

Facebook Komentari