Milanović kritizirao Plenkovićevo bacanje novaca na konzultante; Ja bih bio preneražen da to naprave. Nema šanse da formiraju Vladu i odu na godišnji

Foto: Ured PRH

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na susretu Liderovog Kluba izvoznika koji se održavao u tvrtki Vetropack Straža u Humu na Sutli, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara koje je zanimao njegov stav o najavama reotkupa INA-e od mađarskog MOL-a.

„Prodaja prvih 25% dionica INA-e jedna je priča, ono što se događalo 2007. i 2008. , poznato je, druga je priča. To je bilo vrlo neodgovorno ponašanje tadašnje vlasti i tadašnje političke strukture. Nakon toga možeš samo kontrolirat, ali više nemaš instrumente upravljanja . Nemaš više pravu vlast , ne donosiš strateške odluke u jednoj važnoj industriji i onda dođe Vlada prije tri-četiri godine i kaže da će otkupiti INA-u i ništa se nije dogodilo“.

Komentirao je i sastanak Vlade s konzultantima koji su angažirani da procijene vrijednost INA-e upozoravajući kako sastanak s konzultantima dolazi baš u predizborno vrijeme. Predsjednika, međutim, zanima druga stvar u cijeloj priči: „Koliko je tim zadnjim konzultantima dosad isplaćeno, to me zanima, jer to je bačen novac. Taj ugovor je težak 9 milijuna eura. U redu, neki se poslovi bez konzultanata ne mogu raditi, ali je pitanje da li je namjera ikada postojala. Vidim da se policija bavi slučajevima provjere raznih studija koje su rađene prije sedam, osam godina, kada sam ja bio premijer. Studije od 50.000 eura, a onda se dužnosnike prijavljuje zbog takvih studija koje se ocjenjuju da su nepotrebne. Ovdje se radi o milijunima eura, za jednu akciju koja se uopće ne provodi, a plaća se ih hrvatskog proračuna. Zanima me jesu li to potrebni troškovi. Da se išta dogodilo mogao bih komentirati, ali ovako dva tjedna prije izbora neukusno je govoriti o tome.”

Na upit novinara da li ga je, od kada je Predsjednik, pokušavao kontaktirati netko iz ruske kompanije Rosfnet, predsjednik Milanović je rekao: “Znam jednog čovjeka u Rosfnetu, to je najveća naftna kompanija, državna je, na čelu je jedan od najbližih suradnika predsjednika Putina. Nisu me kontaktirali i ne znam zašto bi. Dovodilo me se u vezu s ljudima s kojima nisam imao veze ni dok sam bio u izvršnoj vlasti. Koliko znam, Rosfnetu nije ni na kraj pameti kupiti Inu, kao nijednoj drugoj velikoj kompaniji. Hrvatska Vlada je nešto najavila, nije napravila ništa, a možda je i bolje tako. Nisam napadao u vezi ove odluke s transferom nafte koja se vadi u Hrvatskoj i prevozi u mađarske rafinerije, jer još uvijek nisam vidio koja je tu ekonomska računica. Dokle god hrvatske rafinerije rade, ok. Ako se, kao što najavljuju u INA-i, Sisačka rafinerija, uz pomoć izdašnih europskih fondova, pretvori u mjesto i pogon u kojem će se proizvoditi biogorivo, super. A to čekamo da vidimo. Dokle god rade hrvatske rafinerije u vlasništvu INA-e, odnosno MOL-a, meni je to dobro. I u tom smislu ne propitkujem gdje je koji barel hrvatske nafte, izvučen iz Hrvatske, završio. Možda je za cijelu korporaciju, ali možda je to povoljnije i zato se nikada ne priključujem ovakvim hajkama.“

Predsjednik Milanović je rekao da podržava inicijativu za brzo donošenje Zakona o obnovi Zagreba, za što se zalaže koalicija Možemo!, koja je zbog toga i pokrenula potpisivanje peticije kojom od predsjednika države traže da sazove izvanrednu sjednicu Sabora nakon konstituiranja Sabora nakon izbora. “Ne mogu zamisliti da bi neka vlast formirala Sabor i otišla na godišnji. Ja bih bio preneražen da to naprave. Nema šanse da formiraju Vladu i odu na godišnji. Ne mislim da će se to dogoditi” kazao je predsjednik Milanović.

Novinari su ga pitali za komentar Bačićeve izjave u kojoj je kazao kako bi predsjednik Milanović da je premijer nakon izbora sigurno otišao na godišnji. “Išao bih ronit s Omega satom od 5.000 dolara koje je dobio na poklon od ACI-ja”, ironično je odgovorio predsjednik Milanović. “Ja sam voljom birača izabran za predsjednika, ne mora me voljeti, ali neka ne priča besmislice”, dodao je.

Predsjednik Milanović je komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da ga je mađarski kolega Viktor Orban uvjerio kako nema nikakvih pretenzija prema hrvatskom teritoriju, nakon što je spomenik s prikazom Velike Mađarske izazvao napetosti u odnosima između dviju zemalja, rekao da se on ni sa kim nije čuo. “S Orbanom imam povijest telefonskih razgovora. I mene je uvjeravao da je sve u redu”, rekao je predsjednik Milanović i dodao: “Ne mogu shvatiti zašto je to tako jer ne postoji osobni odnos. Znamo tko je Orban i što zagovara, to nije ništa dobro. Prešao bih preko toga hladno da takvo ponašanje nemaš gdje vidjeti osim od Orbana i njegove ekipa. Tako se nitko u Europi ne ponaša kad su u pitanju povijesne granice, osjetljive teme. Od Mađarske stalno slušamo o zakinutosti.”

Predsjednik Milanović smatra da su takve izjave van pameti te da nitko u Europi danas ne bi trebao imati teritorijalne pretenzije. “Ne samo da je nepristojno nego je van pameti. Ne živimo u koloniji na Mjesecu niti u azijskim stepama, nego na kontinentu koji je imao povijest i traume, ali svi smo završili u nekim granicama. I u Hrvatskoj neki misle da bi Budimpešta trebala biti hrvatski grad jer ima puno Horvata. Te pričice su nezrele, jadne, tako se ne grade odnosi sa susjedima. Mađarska nije velika zemlja. Ako netko treba kukati nakon što je ostao stiješnjen na malom prostoru nakon rata, to su Nijemci, ali od njih to ne čujete”, rekao je Predsjednik Republike.

Facebook Komentari