Hanfa: Podaci pokazuju prve naznake oporavka

Trenutačni podaci govore o prvim naznakama oporavka – od povratka uplata ulagača u investicijske fondove pa do porasta imovine obveznih mirovinskih fondova koji su se u Hrvatskoj vratili na razine prije svjetske korona krize – priopćili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga nakon današnje sjednice Savjeta na kojoj se razmatrao pregled mjera za očuvanje financijske stabilnosti koje su poduzete u Europskoj uniji zbog pandemije koronavirusa te mjera i preporuka Hanfe izdane društvima u Hrvatskoj.

– Prema analizi javno objavljenih podataka od strane Europskog odbora za sistemske rizike o mjerama koje su nacionalni regulatori poduzimali zbog pandemije, Hrvatska s donesenih 40-ak mjera nadilazi europski prosjek, šesta je od 30 razmatranih zemalja Europskog gospodarskog pojasa – navodi u priopćenju regulator.

Na europskoj se razini, kažu, najviše mjera odnosi na nefinancijski sektor i usmjerene su uglavnom na poduzeća, a kod financijskog sektora na kreditne institucije, vrijednosne papire i tržišta te na sektor osiguranja. Hrvatska je među devet članica EU koje su privremeno zabranile isplatu dividendi za osiguravajuća društva i pri vrhu zemalja s najvećim brojem mjera za osiguranja.

Smatraju da su njihove mjere i preporuke usmjerene na hrvatski nebankarski financijski sektor i njihove korisnike bile adekvatne i pravovremene, no ekonomske posljedice pandemije na domaće i međunarodno financijsko tržište još su nesagledive. Najavljuju da će nastaviti djelovati sukladno smjernicama Europskog odbora za sistemske rizike, ali i donositi dodatne samostalne preporuke, poput onih o ugovaranju moratorija za leasing društva.

Kad su posrijedi leasing društva i prijevoznici zaduženi kod njih, jutros se u njihovo ime oglasila i Udruga poduzetnika koja je uputila kritiku Vladi jer još uvijek nije donijela obećane modele prema kojima bi leasing kuće pomogle 2000 prijevozničkih tvrtki. Ističu da je za sastanak ostao jedan radni dan, a poziva iz Ministarstva turizma nema pa zaključuju da Vladu nije briga za 20.000 radnih mjesta u ovom sektoru.

Članovi Savjeta Hanfe razmotrili su i izmjene zakonodavnog okvira nebankarskog financijskog sektora; istaknute su novosti u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju koji je usklađen s EU Direktivom Solventnost II i donosi promjene u jačoj kontroli rada posrednika u osiguranju, obveznu suglasnost Hanfe kod imenovanja članova nadzornih odbora osiguravajućih društava te mogućnost da leasing društva obavljaju poslove distribucije osiguranja u ime jednog ili više društava za osiguranje.

Od drugih zakonskih izmjena, bilo je riječi i o Zakonu o provedbi Uredbe o sekuritizaciji te izmjenama Zakona o računovodstvu. Do kraja 2020. Hrvatsku u regulativi financijskog sustava očekuje implementacija EU Direktiva kroz usvajanje četiri nova zakona: Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, piše Večernji list.

Share This Article