Prijepor HDZ-a i Bandića oko prodaje udjela APIS-a: Dosta je guljenja kože gradonačelniku

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na dnevni red sjednice Gradske skupštine stavio je prodaju udjela u tvrtki APIS IT. HDZ je tražio da se točka povuće, Bandić im je odbrusio da to neće učiniti

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, koja se održava u Kongresnoj dvorani Velesajma jer je Stara gradska vijećnica oštećena u potresu, nije ni počela, a zastupnici su već zatražili stanku. Najvažnija točka dnevnog reda je rebalans proračuna, no do prijepora je došlo zbog redoslijeda točaka. Rebalans je tek sedma točka, a jedna od njih je i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o prodaji udjela u tvrtki APIS IT. Oporba, ali ni HDZ to ne podržavaju, a HDZ je tražio da se ta točka povuče s dnevnog reda.

– Mi smatramo da je APIS tvrtka od nacionalnog interesa i mora ostati u nacionalnim rukama. Tražimo da Vlada ima ekskluzivno pravo na kupnju APIS-a i ne želimo da tvrtka od takve važnosti ide u javnu ponudu – istaknuo je HDZ-ov Davor Filipović.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručuje kako je ovo samo igrokaz.

– Maratonska sjednica, ako završi do izbora bit će dobro. Imamo više od 50 točaka, 16 ih je predloženo u hitnom postupku. HDZ i Bandić se nisu dogovorili oko APIS-a, ne znamo ni što će biti s rebalansom – rekao je dodavši kako je neprihvatljivo da se APIS proda državi, a kamoli nekom privatnom poduzeću.

– Jer su to osjetljivi podaci i svakako nije dobro da privatno poduzeće upravlja njima – rekao je Tomašević koji ovaj rebalans, kojim se proračun smanjuje za samo dva posto, doživljava kao provokaciju.

– Svi gradovi imaju pad prihoda od 10 posto, a mi imamo rebalans od samo dva posto, a imali smo i potres. Gradonačelnik najavljuje još dva rebalansa do kraja godine, a svaki od njih je nepovoljniji za Grad. Odgađanje smanjenja troškova u odnosu na planirane prihode znači skuplje kredite i ovo je potpuno neodgovorno. A bezobrazno je da imamo otprilike isti iznos od 157 milijuna kuna, koji se odvajaju za mjere za koronu i krizu, a 130 milijuna kuna je povećanje pročišćenja otpadnih voda privatnom koncesionaru. Meni je to čista provokacija i ne mogu vjerovati da se netko usudi doći s ovakvim rebalansom, koji čekamo već dva i pol mjeseca – poručio je.

HDZ i Bandić, dodao je, prepiru se, a HDZ istovremeno i dalje drži štange Bandiću.

– Najnoviji primjer je dječja bolnica Srebrnjak i to je stvarno prešlo svaku mjeru. Maknuli su ravnatelja, maknuli su profesoricu Mirjanu Turkalj kao voditeljicu EU projekta, pitanje je što će biti s tim projektom, a sada im još prijeti i otkaz. To je potpuno nedopustivo, a tu je odgovornost i ministra Beroša i premijera Plenkovića – dodao je.

Nezavisni Renato Petek istaknuo je kako se HDZ sada želi suprotstaviti Bandiću prije izbora.

– Ukoliko su tri godine dogovarali kako će surađivati u Gradu Zagrebu i ako tri godine rade plan kako prodati 49 posto udjela APIS-a državi da se upotpuni rupa u gradskom proračunu, onda nije fer od HDZ-a, kao vjerodostojnog partnera, kako sami za sebe kažu, da postupaju nevjerodostojno i pokušavaju se na mala vrata se pozicionirati kao opozicija – rekao je.

Nakon stanke je gradonačelnik Milan Bandić poručio kako točku o APIS-u neće povući s dnevnog reda.

– Ostaje na dnevnom redu zato što sam ja sa svima onima s kojima sam trebao razgovarati, a tu govorim o izvršnoj vlasti u Gradu i državi i na tome radimo dvije godine. Ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam. I zato ostavljam to na dnevnom redu, neka svako glasa po svojoj savjesti – rekao je Bandić poručivši zastupnicima da se moraju odlučiti zastupaju li državne ili gradske interese.

– Moja savjest je čista, ja sam sve svoje napravio što sam trebao. Ne želim politizirati. Normalno je da državna tvrtka, koja obavlja 95 posto posla preko APIS-a, ima 100-postotni udjel u toj tvrtki. Iskonzultirao sam sve zadnje dvije godine s dva ministra državne imovine, jednim ministrom financija i premijerom. Razgovarali smo i sinoć u 21, ali to nije moj problem – rekao je poručivši kako je dosta skidanja kože gradonačelniku i građanima.

– Bio sam na pet sastanaka i onda kao grom iz vedra neba da skinemo to s dnevnog reda. Pa nisam ja svoje dostojanstvo našao na cesti – poručio je.

Što se tiče rebalansa nakon potresa i epidemije korona virusa, proračun se namjerava smanjiti za 273,6 milijuna kuna, odnosno sa 12,4 milijarde na 12,176 milijardi kuna i ta točka ipak je pomaknuta na prvo mjesto dnevnog reda, piše 24ata.

Facebook Komentari