Hrvatsku očekuje veliki restart: To bi mogla biti jedna od prijelomnih godina

Također, nakon Eura 2021. na pomolu je i odlazak najvećega izbornika u povijesti Zlatka Dalića, koji će se okrenuti klupskim izazovima

Danas 8. lipnja 2020. godine hrvatska nogometna reprezentacija trebala je u Nici protiv Francuza imati posljednju provjeru uoči premijere na Europskom prvenstvu s Engleskom. Dvoboj svjetskih prvaka i doprvaka, repriza finala SP-a iz Moskve, trebala je izborniku Daliću razbistriti posljednje dvojbe o sastavu s kojim bi vatreni krenuli po prvu europsku medalju.

Držimo li se izbornikovih postulata da ne mijenja olako momčad koja ga je proslavila te da je posebno sentimentalan prema osvajačima svjetskoga srebra, budu li oni svi zdravi i spremni, Hrvatska bi po medalju na Euru trebala krenuti sa svojom dosad najstarijom momčadi na velikom natjecanju. Naime, idealan sastav vatrenih za otvorenje s Englezima star je čak 327 godina, odnosno ima prosjek godina 29,72, što je starije čak i od hrvatskih oldtimera sa Svjetskog prvenstva 2002. godine u Japanu i Koreji. U prvoj utakmici na tom natjecanju protiv Meksika izbornik Mirko Jozić izveo je ovu postavu: Pletikosa, Živković, R. Kovač, Tomas, Šimunić, Jarni, Soldo, N. Kovač, Prosinečki, Šuker, Bokšić.

Ta je postava s čak šestoricom igrača preko trideset imala prosjek godina 29,36, i u skladu s tom dobi je i prošla na otvorenju natjecanja. Protiv mlađahnih, rastrčanih Meksikanaca bila je poražena 0:1 i odmah na startu natjecanja kompromitirala plasman u drugi krug. Na toj utakmici 34-godišnji veteran Šuker i godinu dana mlađi Prosinečki oprostili su se od nacionalnoga dresa. Jednostavno, njihovi motori bili su pregorjeli, motiv ishlapio i postali su praktički neupotrebljivi.

Je li ‘treća dob’ naših reprezentativaca na SP-u 2002. bila pretežak teret i glavni uzrok podbačaja?, upitalo se slavnoga reprezentativca, tada 33-godišnjega Roberta Jarnija. – Ne, naše godine nisu bile presudne i nisu imale nikakve veze s neuspjehom na Svjetskom prvenstvu. Mi najstariji igrači imali smo tada između 32 i 34 godine, što nije tako kritična dob za igrača, osobito ako su oni u kontinuitetu nastupa na visokoj razini. Sjetite se samo Zvonimira Solde, koji nije bio pretjerano brz igrač, a zahvaljujući svojoj profesionalnosti, radnoj etici i kontinuitetu u Stuttgartu je trajao do 39. godine – ističe Jarni.

Dakle, odgoda Eura za godinu dana nije težak udarac našoj reprezentaciji, upravo zbog starije dobi nekih ključnih igrača? – Odgoda Eura naštetila je svima, pa i našoj reprezentaciji, ne zato što će igrači sljedećeg ljeta biti godinu stariji, nego zato što su izgubili dva mjeseca treninga, mislim na klupske treninge visokoga intenziteta.

Brine li ipak što će Luka nagodinu biti 35-godišnjak, Raketa 33-godišnjak? – Nimalo. Budu li oni imali onaj nužni visoki ritam i intenzitet treninga u klubovima, i naravno budu li zdravi, oni će na Europsko prvenstvo doći u top formi. Njihove godine nisu nikakav razlog za zabrinutost. A kad je Modrić u pitanju, njegov motiv sljedeće godine bit će veći od motiva igrača koji tek počinju igrati za reprezentaciju. Luka ima golemo iskustvo, zna kako se treba ponašati izvan terena, naravno i na terenu, na kojemu je lider momčadi – dodao je Jarni, koji je poput Šukera i Prosinečkog također okončao svoju reprezentativnu karijeru na SP-u 2002. godine.

Hrvatska bi tako s petoricom u prvih 11 starijih od 30 godina mogla biti jedna od najvremešnijih reprezentacija na Euru. Za usporedbu, engleska reprezentacija iz posljednjega našeg ogleda s njima, na Wembleyu u studenome 2018. godine u Ligi nacija, imat će sljedeće godine prosjek godina 26,72. Taj je sastav bio: Pickford, Walker, Stones, Gomez, Chilwell, Dier, Barkley, Delph, Sterling, Rashford, Kane.

Kad smo već kod 2021., čini se kako bi to, na nekoliko razina, mogla biti jedna od prijelomnih godina za hrvatsku reprezentaciju. Naime, ne proradi li u njih neki snažni unutarnji poriv za dokazivanjem vjernosti i privrženosti vatrenima, Modrić i Rakitić trebali bi se oprostiti od nacionalne momčad. Također, nakon Eura 2021. na pomolu je i odlazak najvećega izbornika u povijesti Zlatka Dalića, koji će se okrenuti klupskim izazovima. Taj restart vatrenih trebao bi se dogoditi u jesen sljedeće godine, piše Večernji list.

Facebook Komentari