Pljušte reakcije na Škorine biografske crtice koje je prešutio

Nakon otkrića Nedjeljnog Jutarnjeg o činjenici da je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro sredinom 80-ih bio predsjednik Komisije za kulturu Općinskog komiteta Saveza socijalističke omladine Osijeka, što je biografska crtica koju je dosad prešućivao, stižu i prve političke reakcije na ovaj detalj iz životopisa čovjeka koji želi postati lider hrvatske desnice.

Nekadašnji HDZ-ov ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang kaže da je Škoro dužan odgovoriti na tri pitanja.

– Škoro je nova zvijezda na hrvatskoj političkoj sceni, ali je njezin sjaj zatamnjen skrivanjem vlastite prošlosti. Za ocjenu političara vrlo je važno znati njegove korijene jer okviri u kojima je odgojen ostaju doživotno. I zato je Škoro dužan odgovoriti na tri pitanja: prvo, da li je istina što ga optužuju da je radio za komuniste i za Udbu; drugo, zašto je napustio Hrvatsku za prve izbore i vratio se tek nakon priznanja Hrvatske i treće zašto je u drugom krugu predsjedničkih izbora svojom preporukom oduzeo glasove HDZ-ovo kandidatkinji.

Sve ovo zajedno nije važno za njega kao političara, nego za one koji ga slijede jer oni moraju znati istinu, ma kakva bila, ističe Hebrang.

Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, čovjek koji nikada nije krio svoje desničarske stavove također smatra da je Škoro dužan dati neke odgovore biračima.

– Nije to nešto dramatično i iznenađujuće kada se ne bi gledalo unutar današnjeg konteksta. Miro izbjegava govoriti o tome što je bio do 1990., a u izjavama oko Tita, komunizma, Amerike… dosta vrluda. Sada vidimo da je on ipak na neki način djelovao i pod ingerencijom SKOJ-a, što cijeloj njegovoj sadašnjoj priči daje jedan drugačiji sadržaj. Posebno u kontekstu njegovih akvizicija od Peternela, Vukušića… Njega se percipira kao vođu desnice, no sada ispada da on s time nema veze. Ja, primjerice, tada nisam ni znao gdje je Savez omladine, niti me je to zanimalo, a on je na neki način bio povlaštenik tog sustva i da je prošao moj Zakon o lustraciji on bi tada, realno, bio lustriran. Za njega je ovo razarajući kontekst, pogotovo jer je rekao da je otišao u Ameriku bježeći iz Jugoslavije, a ispada da je bio čovjek režima. To je u redu, ali nije u redu da se sada predstavlja kao mesija Hrvatske – rekao je Đapić, dok gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, inače Škorin koalicijski partner, smatra da se i „ovdje radi o odvlačenju pozornosti s onoga što je ključno.“

– Iskreno, tekst nisam pročitao, kao što nisam pročitao ni maturalni rad hrvatskog premijera Andreja Plenkovića iz 1989. godine u kojem citira Karla Marxa i Edvarda Kardelja… Uglavnom, smatram da je ovo što se radi ponovno odvlačenje pozornosti od ključnih tema koje su važne za funkcioniranje hrvatskog društva i države. Traži se crnilo bilo kome, ali je upitno zašto to radi netko tko je siguran u sebe, kvalitetu svoga rada i rezultata – poručio je Penava.

Zlatko Hasanbegović je za Jutarnji kazao da se ‘bavi tekućim političkim pitanjima, a ne seciranjem glazbenih i umjetničkih biografija.

Bruna Esih je kazala da bi sve bilo jasnije da je donesen zakon o lustraciji koji godinama zagovara.

– Tada ne bi bilo dvojbe tko je tko. Znalo bi se točno tko podliježe tom zakonu, odnosno koliko je ta osoba bila involvirana u taj sustav – kazala je Esih, dodajući da je i u tom intervjuu iz 80-ih Škoro govorio kako se ništa ne može “bez love”, a da ga očito ta logika vodi i danas.

– Za njega je ovo još samo jedna poslovna gaža. Okupio je oko sebe poslovnu kliku s lovom, ljude sa sredstvima kojima, mi, ni u snu ne možemo konkurirati, pa se oni i vode poslovnom logikom. A ideologija odnosno priča o okupljanju desnice im je tek ukras dok je to za nas životno uvjerenje i ono što državi treba za uspostavu političke ravnoteže. Žao mi je što se iskorištava iskrena ljudska nada u bolje sutra. S druge strane, mi smo okupili oko sebe sve na desnici koje nije pokleklo zovu Srebrnjaka i na hrvatskim biračima je da odluče hoće li sami sebe lagati da biraju desnicu ili će izabrati desnicu – dodala je Esih.

Za komentar se pitalo i političkog tajnika SDP-a Davorka Vidovića.

– S obzirom da sam i sam bio omladinski rukovodioc, a toga se ne stidim, nego sam ponosan na to što sam radio, bilo bi mi drago ako se Škoro kao što piše u novinskom članku, zauzimao se za kvalitetniji život mladih u Osijeku i da to uzme kao pozitivno, a ne da se stidi. Friziranje biografija govori da ljudi nisu pomireni sa svojim vrijednostima.

Ako Škoro odbija to prihvatiti smatram da je to prevara njegovih birača, kaže Vidović.

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić kaže da se sada pokazuje da Škoro nije ono za što se predstavlja.

– Onaj tko se misli baviti politikom i traži povjerenje birača mora jasno reći svoju povijest, ne dovoditi u zabludu birače, simpatizere, članove stranke i pripadnike njegovog Domovinskog pokreta. Pokazuje se ono što sam od početka kampanje govorio, da Miroslav Škoro nije ono za što se predstavlja. Niti je vjerodostojan političar, niti je vjerodostojan u onome što propagira. Pitanje je koliko je još stvari ostalo neotkriveno, koliko je toga još ostalo.

Europarlamentarka Ruža Tomašić kaže da je ne zanima pretjerano što je Škoro radio u mlađim danima.

– Ako gledate, svi su stariji negdje bili, u omladincima, u komunistima ili čemu već. Mene zanima kakav je tko čovjek i što radi. Imali smo najveće bogomoljce koji su najviše pokrali. Zanima me kakav je i koliko će dati za Hrvatsku.

Toliko je lopovluka, a mi umjesto da idemo naprijed, idemo nazad. Škoro nema bianco potporu. Očekujem da bude dio vlasti, i da radi za bolju Hrvatsku. A što misli doma i što je radio, to me ne zanima. Ne možemo si priuštiti vlade kao do sada, da nemaju viziju i ne planiraju za 20, 30 godina unaprijed, nego do kraja mandata, kaže Tomašić.

Šef osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković kaže da Škoro ima ‘pedigre pravog hrvatskog desničara’.

– Bio je u partiji, za vrijeme Domovinskog rata nije bio u Hrvatskoj, bio je u HDZ-u, a veći je katolik od pape. Tko se srami svoje prošlosti, ne može gledati u budućnost, izjavio je Hajduković, piše Jutarnji list.

Share This Article