Orban opet provocira i svojata pola Hrvatske: Na spomeniku piše Rijeka-mađarsko more

Viktor Orban na Facebooku je objavio video s nedavnog otvaranja spomenika posvećenom 4. lipnju 1920., a na videu se, između ostalog, jasno vidi ploča s natpisom ‘Rijeka – mađarsko more’ koja je dio tog spomenika

Mađarski premijer Viktor Orban na Facebooku je objavio video s nedavnog otvaranja spomenika posvećenom 4. lipnju 1920., a na videu se, između ostalog, jasno vidi ploča s natpisom ‘Rijeka – mađarsko more’ koja je dio tog spomenika.

Mnogi Mađari 4. lipnja 1920. smatraju jednim od najmračnijih datuma u svojoj povijesti jer je toga dana, nedugo nakon kraja Prvog svjetskog rata, u palači Trianon u Versaillesu potpisan sporazum kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjen mađarski teritorij.

Mađarska je kao dio poražene Austro-Ugarske morala predati dvije trećine svog teritorija i polovicu svog multietničkog stanovništva. Orban je nakon preuzimanja vlasti 2010. pokrenuo nametljivu “nacionalnu politiku” kojoj je cilj jedinstvo Mađara nakon onoga što on smatra “komadanjem” zemlje, piše 24sata.

Share This Article