Orešković: Plenković je pokazao da je insajder u samom DORH-u

‘Povjerenstvo mu je bilo kamenčić u cipeli kojeg je prilično dobro eutanazirao, ali s DORH-om je drukčije, izborom nove glavne državne odvjetnice Plenković je pokazao da je insajder’, poručila je Orešković

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostovala je u Novom danu na N1 televiziji gdje je komentirala DORH-ovo priopćenje na koji je reagirao čitav politički vrh, uključujući Plenkovića, Milanovića i Bernardića. Spomenuti političari smatrali su da se ono na njih ne odnosi.

– Zašto je DORH objavio tako suhoparno priopćenje i pozvao se na članak 6. nekog Zakona koji su mogli pročitati svi? Da je bio institucija kakva treba s čelnikom koji zna svoj posao, ne bi se pozvao na taj članak već imenom i prezimenom prozvao osobu za koju smatra da je izvršila pritisak. Tako bi pokazali da su nezavisni – rekla je Orešković i dodala kako se Plenković često obrušavao i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

– Od početka mu je bio kamenčić u cipeli kojeg je prilično dobro eutanazirao, po pitanju DORH-a je drugačija situacija, izborom nove glavne državne odvjetnice Plenković je pokazao da je insajder u samom DORH-u – dodala je.

Oreškoviće je poručila i kako se u svojoj pravnoj karijeri ne može sjetiti tužnijeg dana od onoga kada je glavna državna odvjetnica davala prisegu pred raspuštenim parlamentom.

– Smatram da je i njezin prethodnik imao isto problem poslušnosti i dodvoravanja. Davor Bernardić je posljednji koji bi o DORH-u trebao nešto reći, nema veće bruke od trenutnog čelnika SDP-a kada pričamo o antikorupcijskim aferama – poručila je Orešković navodeći primjer slučaja stipendije koju je primio.

– Bernardić je krenuo stopama čitave HDZ-ove svite obrušavajući se na Povjerenstvo, nema prave razlike između HDZ-a i SDP-a, nije im u interesu da postoji kontrola vlasti, sabotiraju svaki pokušaj da se uspostave nezavisne institucije – kazala je.

Na pitanje hoće li Stranka s imenom i prezimenom čija je članica u koaliciju s Restartom, ako se takva prilika ukaže, Orešković je odgovorila:

– Oni u nama ne prepoznaju koalicijskog partnera, ne vidim što oni misle resetirati. Propustili smo u državi napraviti ono nužno, a SDP je imao priliku 2011. godine. O ovim pitanjima nema kompromisa, naša opcija ne misli biti poslušna nikome osim našem biračkom tijelu kojem želimo poručiti da se na ovim parlamentarnim izborima odlučuje sudbina Hrvatske, svi dominantni politički karteli, jedini politički cilj im je da stanje u Hrvatskoj ostane kakvo je i to neće dirati da si ne otpile granu na kojoj sjede – zaključila je, pišu 24sata.

Facebook Komentari