Bio sam s Floydom u autu, nije se opirao: Čudio se što mu rade

Maurice Lester Hall (42) bio je s Floydom u automobilu za vrijeme kobnog uhićenja. Otkriva kako je mislio da Floyda vode u ambulantu, a tek je na društvenim mrežama doznao za smrt prijatelja

George Floyd nije se opirao uhićenju i slijedio je upute policijskih službenika prije svoje smrti, otkriva njegov prijatelj Maurice Lester Hall.

Hall (42) je bio s Floydom u automobilu za vrijeme uhićenja koje je naposljetku odvelo do Floydove smrti, otkrio je Hall za CNN.

Kobni susret počeo je tako što je policija prišla dvojcu dok su sjedili u SUV vozilu. Floyd je bio na vozačkom sjedalu. Jedan službenik došao je do strane automobila gdje je bio Hall i pitao ga za osobnu iskaznicu, a onda je Hall čuo buku sa suprotne strane gdje je drugi službenik pokušavao razbiti prozor na Floydovoj strani.

– Pristup policajaca je otpočetka bio kriv, došli su na način koji je zastrašio Floyda, a on je pokušavao smiriti situaciju na što skrušeniji način – priča Hall te otkriva kako je Floyd upitao službenike što oni žele, a jedan mu je poručio da stavi ruke na volan nakon čega su ga izveli.

– George je stao na koljena i čudio se zašto upotrebljavaju takvu silu i zašto ga privode. Pa bio je tu, nije bježao, nije mu bilo jasno – rekao je Hall.

Potom su Floyda odveli na drugu stranu ulice, a iako nije čuo većinu toga što su policajci govorili, vidio je Floyda s lisicama na podu kako pokušava doći do zraka. Potom su Hallu rekli da može otići, a on je mislio da je njegov prijatelj odveden u medicinsku ambulantu.

– Tek je sljedeći dan Hall otkrio kako je ovaj umro! I to na društvenim mrežama – priča Ashlee McFarlane, Hallova odvjetnica.

– Vidjeti onaj video sljedeći dan iz onog kuta… Užasno je – rekao je Hall.

Floydova smrt 25. svibnja potaknula je stotine tisuća Amerikanaca na prosvjede diljem Sjedinjenih Država kako bi zatražili pravdu za Floyda i kaznu za četvoricu policajaca uključenih u incident. To je naposljetku uspjelo te su svi policajci optuženi. Najteže optužbe su za Dereka Chauvina, sad već bivšeg policajca koji je Floydu koljenom pritiskao vrat.

Ipak, prosvjedi su u brojnim gradovima izmakli van kontrole pa su tako brojne zgrade i poslovni prostori diljem Amerike oštećeni, zapaljeni i opustošeni, prenose 24sata.

VIDEO Nova snimka policijskog ubojstva: Floyd preklinjao da ga ne ubije

Facebook Komentari