Nova pravila u Zračnoj luci Franjo Tuđman: S maskom i na aerodrom i u zrakoplov

Ilustracija zračna luka franjo tuđman

Zbog pandemije koronavirusa putnički zračni promet u Hrvatskoj i svijetu bio je gotovo potpuno zaustavljen. Hrvatska je tako na vrhuncu koronakrize imala samo jednu zračnu liniju i to onu Croatia Airlinesa između Zagreba i Frankfurta. U travnju je preko Zračne luke Franjo Tuđman tako prošlo svega 5118 putnika, za razliku od 280.790 putnika iz travnja prošle godine. U svibnju su ponovno pokrenute linije iz Zagreba prema Dubrovniku i Splitu te za Amsterdam pa je Tuđman prošli mjesec zabilježio 13.881 putnika dok ih je u svibnju lani bilo 311.368.

Hrvatska nacionalna aviokompanija u lipnju ponovno pokreće svoje linije iz Zagreba prema Zürichu, Londonu, Dublinu, Sarajevu, Rimu, Münchenu, Bruxellesu, a na Tuđman se vraćaju pomalo i druge aviokompanije. Zasad je u najavi povratak njih 10-ak. Aerodromom je lani prošlo rekordnih 3,5 milijuna putnika, a na tom aerodromu računaju da bi ove godine zbog koronavirusa mogli doseći polovicu lanjskog prometa.

Kako će na najvećem hrvatskom aerodromu biti sve više putnika, a pandemija koronavirusa još nije okončana, na Tuđmanu su predstavili projekt Trust/Povjerenje, odnosno koje su sve mjere poduzeli kako bi prevenirali zarazu koronavirusom. A to znači neka nova pravila ponašanja za putnika na aerodromu. To u prvom radu znači da svi koji dolaze na putnički terminal trebaju nositi zaštitnu masku sve vrijeme boravka u putničkom terminalu. U ZL Tuđman kažu da je obvezno održavanje i socijalne distance između djelatnika i putnika od 1,5 metra kroz cijeli putnički tok uz pomoć oznaka.

Osim toga sjedišta u čekaonici su preraspodijeljena kako bi se poštovale mjere preporučene fizičke distance. U terminalu su postavljeni plakati i informativni prikazi o higijenskim mjerama i postupcima, a redovno se objavljuju zvučne najave i videoobavijesti na ekranima kao podsjetnik za održavanje razmaka te pranje, odnosno dezinfekciju ruku. Na raznim mjestima na terminalu instalirani su i beskontaktni dezinfekcijski dispenzeri. Na check-in šalterima pak postavljene su zaštitne transparentne pregrade.

No s Tuđmana savjetuju putnicima da koriste online prijavu za let već u svom domu, a kako bi izbjegli gužve na terminalu. Na putničkom terminalu zagrebačkog zračne luke otvorene su sve trgovine, uskoro će biti otvoreni i svi ugostiteljski objekti, a preporuka putnicima je da sva plaćanja na terminalu koriste beskontaktne kartice umjesto gotovine.

Također poručuju putnicima da uvijek planiraju svoj dolazak u zračnu luku najkasnije dva sata prije leta kako bi imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljage. Tijekom prolaska zaštitnog pregleda putnicima se preporučuje da stave sve predmete unutar ručne prtljage ili torbice koja će prolaziti kroz rendgen, a kako bi izbjegli korištenja plastičnih spremnika. Stvari poput mobilnih uređaja ili novčanika mogu staviti u vrećice kako bi se izbjegao nepotreban kontakt, ali i kako bi proveli što manje vremena na zaštitnom pregledu.

Tijekom prolaska kroz zaštitni pregled, od putnika neće biti zahtijevano skidanje zaštitnih maski i rukavica. Putnicima se savjetuje da ručnu prtljagu svedu na minimum u cilju smanjenja rizika i što jednostavnijeg prolaska kroz sigurnosni pregled.

Putnici pak, navode u ZL Tuđman, u ručnoj prtljazi mogu ponijeti dezinfekcijsko sredstvo koje ne smije sadržavati više od 70 posto alkohola i to u maksimalnoj količini od dvije litre po putniku, s time da pojedinačna pakiranja ne smiju prelaziti pola litre. Putnici moraju nositi medicinske maske i pri ulasku u zrakoplov jer im u protivnom ulazak može biti onemogućen.

Na Tuđmanu napominju da su povećali učestalost čišćenja i dezinfekcije pokretnih stepenica, rukohvata, stolica, stolova, šaltera, toaleta, ventilacijskih sustava, POS uređaja, dizala i podova na putničkom terminalu. Sa zagrebačkog aerodroma pozivaju putnike i da se pridržavaju općenitih zdravstveno-sigurnosnih uputa poput redovitog pranja ruku, najmanje 20 sekundi sapunom i vodom ili, ako to nije dostupno, onda da koriste otopine za dezinficiranje ruku na bazi alkohola.

Kabine za pušenje na terminalu dosad su bile privremeno zatvorene, no s povratkom putnika i popuštanjem epidemioloških mjera, i one su ponovno dostupne pušačima, piše Večernji list.

Share This Article