Nijedan od 30 iznajmljivača ne želi nas primiti

Foto: Vatrogasci - oni su naši heroji

Gledam sve brojeve koje sam zvala, pokušam izbrojiti. To je hrpa brojeva, više od 30, kaže Zagrepčanka Vesna Futivić, čiji je dom teško stradao u potresu prije više od 70 dana. Od tada je privremeno smještena u Studentskom domu Cvjetno naselje i aktivno traži novi smještaj u Kozjaku kako djeca ne bi morala mijenjati školu. Država je njoj i svim ostalim građanima koji su se našli u istoj situaciji ponudila dvije opcije – državni stan ili subvencioniranje troškova privatnog smještaja. Sa subvencijama su pokušali, ali nijedan iznajmljivač ne želi ih primiti jer ih financira država.

– Ovo je sad strašno. Svi pričaju o nekim stanovima koje država ima prazne. Ljudi, ja vas molim, otvorite nam te stanove, pustite nas unutra, sve ćemo sami plaćati, ali mi ovako nikad nećemo naći stan – kazala je Vesna za Vijesti.hr.

S druge strane, državni stanovi za mnoge su obitelji neprihvatljivi jer su premali. Marija Renić Marić, čija obitelj je nedavno nakon duge potrage uspjela pronaći privatan stan, objašnjava da državni stan nije bio opcija za njih jer se radi o stanovima od 20-36 kvadrata, što je za premalo za jednu obitelj. Odlučili su se stoga na traženje privatnog smještaja uz državne subvencije, ali tu su naišli na puno problema.

– Prvo, ne žele djecu da im ne unište stan. Drugo, ne žele dugoročno nekoga primiti jer ne znaju kada će se naše kuće i stanovi obnoviti. I ne žele ugovor s državom – tvrdi Marija Renić Marić. Pored toga često je problem u tome što najmodavci nemaju riješene papire za ugovor s državom.

Ministru državne imovine Mariju Banožiću nije jasno zašto najmodavci ne žele ugovor s državom, ali ističe: – RH nije nikome rekla u koji objekt trebaju ići. Te osobe mogu ići u bilo koji drugi stan, nekretninu, kuću koji pronađu putem oglasnika, putem bilo kojeg drugog oblika, piše Večernji list.

Facebook Komentari