Velika ljetna prognoza: Godišnji u srpnju za ljubitelje vrućina, a kolovoz će biti nešto umjereniji

Ljeto u našim krajevima obično donosi dulji period toplog i stabilnog vremena te uživanja na suncu, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda to će nas vrijeme ipak dočekati.

Iako nas je svibanjsko nestabilno, promjenjivo i vjetrovito vrijeme podsjetilo kako smo još u proljeću te naznačilo da ljeto ove godine kasnije stiže, veliki su izgledi kako će od sredine lipnja, tijekom srpnja, kolovoza pa i početkom rujna vremenske prilike biti iznadprosječno tople.

To pozitivno odstupanje od prosjeka bit će još izraženije na kopnu nego na moru, osobito u istočnim krajevima Hrvatske. Velike su šanse i za pojavu toplinskih valova, odnosno niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje – ističu meteorolozi DHMZ-a.

Oni sa sobom donose i vjerojatnost suše, iako se točna razdoblja tih toplinskih valova ne mogu dati mjesecima unaprijed – već najviše koji tjedan prije nego se jave. Ipak, unatoč vrućinama ljeto će nam donijeti i svoje nestabilnosti – uz kratke prodore hladnijeg zraka kad bi temperatura mogla pasti na prosjek ili čak nešto niže.

– Ukupna sezonska količina oborine za ovo ljeto predviđa se manja od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u lipnju lokalno moguća i količina oborina bliža mjesečnom prosjeku, dok je u srpnju i kolovozu moguć i izraženiji manjak. Kako su tijekom ljeta pljuskovi uobičajena pojava, njihova rasprostranjenost i intenzitet uvelike će određivati raspodjelu i količinu oborine.

Stoga, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene, nije isključena pojava lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, odnosno grmljavinskog nevremena s većom količinom kiše u kratkom vremenu, što ide u prilog nejednolikoj raspodjeli kiše na području Hrvatske – navode iz DHMZ-a.

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL ističe kako su prognoze za ljeto vrlo slične bez obzira na izvore, a svi modeli potvrđuju kako Europu čeka vrlo suho i toplo ljeto.

Prema analizi AccuWeathera suša u srednjoj Europi koja traje već nekoliko mjeseci se nastavlja pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku pa tako i kroz Hrvatsku. Prinosi velikih žitnica zbog suše su upitni.

Ovo ljeto bi tako trebalo biti među pet najtoplijih ljeta otkako se mjeri temperatura, a vrhunac bi toplinski valovi trebali dostići tijekom srpnja. U kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajviše u Slavoniji, očekuje se sušno razdoblje u razmjerima kakvi nisu viđeni već deset godina, a posljednja takva velika suša koja je smanjila urod žitarica i voća u Slavoniji bila je 2007. godine.

Sustavi za navodnjavanje tako će ovog ljeta vjerojatno biti u punom pogonu, a imate li vlastiti vrt te uzgajate li povrće, na vrijeme osmislite alternative navodnjavanju.

Pretpostavlja se kako će ljetne vrućine početi već tijekom sredine lipnja, kada će biti i ugodno za kupanje na moru, dok bi već u srpnju temperature mogle biti nadomak 40 stupnjeva Celzijusa. U tom razdoblju i noći će biti poprilično tople, s procijenjenom temperaturom od 24 Celzijusa. To bi moglo izazvati probleme kroničnim bolesnicima, a vrućine će teško biti izdržati bez klima uređaja.

Temperature u kolovozu bi trebale biti nešto niže nego prošlogodišnje, premda i dalje tople, pa je ljubiteljima umjerenijeg ljeta ovo najpogodnije razdoblje za planiranje godišnjeg odmora, kad će i noći biti nešto lakše.

Znanstvenici Kopernika predviđaju s više od 50% vjerojatnosti da će temperature u Španjolskoj, Francuskoj i dijelovima Italije u srpnju biti znatno iznad prosjeka, piše Bloomberg.

Njihov model uzima i kombinira podatke znanstvenika iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i SAD-a. Program EU koristi milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta za svoje mjesečne i sezonske prognoze te je zaključio da je 2019. godina bila rekordno najtoplija godina na kontinentu. Sada znanstvenici predviđaju sušna razdoblja s više od 40 posto vjerojatnosti, kao i nastavak trenda iznadprosječnih vrućina posljednjih godina, pišu 24sata.

Facebook Komentari