Kroje se izborne liste: Hoće li stranke poštovati ženske kvote

Praksa je pokazala da stranke ne drže mnogo do zakonske obaveze, uvedene u veljači 2015., da na svakoj izbornoj listi mora biti najmanje 40 posto žena. Kvota od najmanje 40 posto žena na izbornim listama i na prošlim parlamentarnim izborima održanim 2016. slabo je poštovana, pa su iz tportala provjerili namjeravaju li stranke na ovogodišnjim izborima poštovati zakon.

Štoviše, na izborima 2016. izabrano je najmanje žena unatrag petnaestak godina. Od 151 izabranog saborskog zastupnika, u saborskim klupama našlo se tek 19 žena. Zakon o ravnopravnosti spolova za neposlušne stranke predviđa novčane kazne od 50 tisuća kuna, a neke od njih radije svjesno izabiru plaćanje kazne nego poštivanje kvote.

Tportal je svim relevantnijim hrvatskim strankama uputio upit namjeravaju li na listama za predstojeće izbore poštovati ženske kvote. U odgovorima su im puna usta društvene odgovornosti i brige za spolnu ravnopravnost. Svi su obećali da će poštovati zakonsku obvezu pa će biti zanimljivo pratiti situaciju kada liste konačno budu poznate. Od važnijih stranaka na upit nam nisu odgovorili tek iz Mosta nezavisnih lista i Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Vladajući HDZ će, poručuju, voditi računa o zastupljenosti žena na listama. U ponedjeljak je predsjednik stranke Andrej Plenković objavio nositelje lista za deset izbornih jedinica i dijasporu. Među njima se našla tek jedna žena, Zdravka Bušić, koja će nositi izbornu listu HDZ-a u XI. izbornoj jedinici, u kojoj glasaju hrvatski državljani koji žive izvan domovine.

‘Između nas i SDP-a, čiji predsjednik poručuje kako žene ne mogu voditi izbore jer je to posao za iskusne, velika je razlika’, naveli su u pisanom odgovoru iz HDZ-a. Podsjetili su da je Zdravka Bušić potpredsjednica stranke, ali i da su Marija Pejčinović Burić kao glavna tajnica Vijeća Europe, Dubravka Šuica kao potpredsjednica Europske komisije i Ivana Maletić kao članica revizorskog suda EU-a u Luksemburgu sve redom članice HDZ-a ili ih je vlada Andreja Plenkovića predložila na određenu dužnost. Na listi HDZ-a na predstojećim izborima kao nezavisna kandidatkinja naći će se i Marijana Petir, bivša HSS-ovka i zastupnica u Europskom parlamentu koja je s nezavisnom listom ostvarila solidan rezultat na prošlim euroizborima.

Iz koalicije Restart, u kojoj glavnu riječ vodi SDP i kroji liste, tvrde da će u potpunosti poštovati načelo ravnopravnosti žena i muškaraca kad je u pitanju izbor zastupnica i zastupnika u Hrvatski sabor. Otkrili su nam i da će liste biti sastavljene prema zip-modelu. Sigurno je da će se na listi naći Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, dijela koalicije Restart.

Iz HNS-a, manjeg partnera u vladajućoj koaliciji, objasnili su da oni kao liberalna stranka već 30 godina vode računa o pravima žena, a jedan od najsvježijih primjera bilo je snažno zalaganje za usvajanje Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru. Naglasili su da će HNS na svih 10 lista poštovati zastupljenost žena i ne samo zbog zakonskih odredbi, već zato što su im prava žena i ljudska prava jedna od ključnih odrednica političkog djelovanja. Također su se pohvalili da će na skorim izborima imati i nositeljice izbornih lista. Zastupljenost žena u HNS-u, kažu, potvrdila se i zadnjim sastavom saborskog kluba HNS-a kroz rad zastupnica Bernarde Topolko i Božice Makar, a na nedavno održanim e-izborima u HNS-u za potpredsjednicu stranke izabrana je Karolina Juzbašić.

Domovinski pokret Miroslava Škore, trenutno najpropulzivnija politička opcija, poručuje da će na listama biti mnogo žena i da su upravo ovih dana objavili neka od jakih ženskih pojačanja te političke opcije. Škorinu stranku su posljednjih dana pojačale Ljiljana Zmijanović, široj javnosti poznata po osporavanju imenovanja Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, novinarka Karolina Vidović Krišto i bivša mostovka Ružica Vukovac. ‘Žene su svakako vrlo bitne i na našim listama i kao aktivni članovi Domovinskog pokreta koji sudjeluju u kreiranju i promišljanju naših politika’, istaknula je u odgovoru na upit tportala Marja Čolak, voditeljica Odnosa s javnošću Domovinskog pokreta.

IDS je stabilna parlamentarna stranka koja će sigurno svoje mjesto u saborskim klupama imati i nakon predstojećih izbora. Iz te stranke su nam odgovorili da će na ovim parlamentarnim izborima u potpunosti poštovati odredbu o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. ‘To za našu stranku nije samo zakonska obveza, već prije svega pitanje političkog kredibiliteta’, poručuju iz ove regionalne opcije. Smatraju da su stranka koja nameće standarde u političkom životu Hrvatske i da je Istra korak ispred po nizu stvari, pa tako i po pitanju rodne ravnopravnosti.

Facebook Komentari