Turudić: Rimac i ja nismo prijatelji, ako su Maček i ministar pili kavu nije higijenski

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u N1 studiju uživo rekao je da nije prijatelj Josipe Rimac već da su se svojedobno sreli u istom kafiću.

„Poznajemo se, ali nije to bilo ciljano, bili smo u istom prostoru, pozdravili se i to je to“, kaže Turudić i dodaje da recentni događaju upravo dokazuju da HDZ ne utječe na pravosuđe, jer se ovo, tvrdi, mjesec dana prije izbora ne bi dogodilo.

Smatra kako opće raspoloženje u društvu i percepcija dokazuju da korupcije ima dosta, a najvećim problemom ističe nepravedne kazne.

„Ako netko ukrade 60 milijuna kuna i za to dobije dva puta dobije uvjetno, to je lako loša poruka. Ako netko stekne tisuće kvadratnih metara zemljišta na Mirogoju i bude oslobođen, a čovjek koji je radio za njega dobije uvjetno, nije dobro“, poručuje i ponavlja kako je najveći problem Zakon o kaznenom postupku s kojim, kako je rekao, debelo kasnimo i nismo niti na početku.

Na pitanje o susretu ministra Bošnjakovića i Ratka Mačeka, kaže kako vjeruje ministru da je bilo slučajno.

„A kako biste vi reagirali ako nekoga poznajete, okrenuli bi glavu? Ja ne bi. Ne znam koliko su Maček i ministar proveli zajedno, ja bih samo ako izravno sudim okrenuo glavu. Ovdje se vodi postupak, nema osude pa sjetite se bivšeg ministra Rončevića. Ne znam jesu li pili kavu, ako jesu – nije baš higijenski“, zaključio je.

Opoziv predsjednika Milanovića

Turudić je izjavio i da su teze o opozivu Milanovića promašene.

„ I Šeks zna da je to nerealno, izjave Milanovića su bizarne, ali daleko od bilo kakve procedure. Meni je ridikulozno da predsjednik države poziva da se ne ide na izbore. A praznik, to je njegov praznik, donijela ga je parlamentarna većina, tako je po zakonu“, istaknuo je i dodao da on smatra da je 30.05. odličan datum i da je, ove godine, vratio određeni broj zastava i osjećaje.

Kao predsjedniku Izbornog povjerenstva u 1. izbornoj jedinicu, stalo mu je, kaže, da izbori proteknu što je moguće u boljem okruženju, a kampanja će, kao i svaka do sada, biti prljava, uvjeren je Turudić.

Kaže kako je u 29 godina, koliko je sudac, svjedočio da se svaki ministar zaklinjao u reformu pravosuđa, ali nijedna nije bila cjelovita i nije bilo snažne političke volje. Dobar primjer za to je, smatra, ne ukidanje nepotrebnih sudova i ne osnivanje Visokog kaznenog suda.

„Što se tiče rada sudaca, ima tu i nerada, pogotovo za plaću od 20 000 kuna, ali dublji razlog lošem stanju su neadekvatni propisi. Naš ZKP je dizajniran za 2 ili 3 okrivljenika. Sada kad USKOK ima 38 okrivljenika, njima je omogućeno sukcesivno obaranje, recimo, nezakonitih dokaza. Znači 100 i nešto mjeseci samo za taj postupak“, upozorava Turudić.

Kakav obrat na suđenju Sanaderu i HDZ-u: Blagajnica sad tvrdi da joj nije bivši premijer dao novac, nego je plaćala ljude po nalogu tajnika

Share This Article