Slovenija će i u lipnju radnicima u poduzećima pogođenim korona krizom davati 80 posto plaće

Slovenski parlament donio je novi paket državne pomoći zbog krize izazvane koronavirusom po kojem će radnici i u lipnju dobiti subvencionirane plaće, a ozakonjena je dodjela “vaučera”, turističkih bonova.

Zakonski paket, treći takav interventni zakon od početka koronakrize, parlament je prihvatio kasno sinoć, dok su u Ljubljani u večernjim satima trajali šesti po redu “biciklistički” prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju petkom u večernjim satima. Na njima je po procjeni policije sudjelovalo više od tri tisuće ljudi, a organizatori navode da ih je bilo znatno više.

Novim zakonskim paketom pomoći, zaposleni u poduzećima koje je pogodila kriza i kod kuće su “na čekanju” i dalje će kao i prethodna dva mjeseca dobivati subvencionirano plaću do 80 posto njezina iznosa, ali samo još u lipnju, a ne još iduća tri mjeseca, kako je predlagala oporba.

Osim toga, uvedena je i nova mjera subvencioniranja skraćenog radnog vremena koja će se moći koristiti sve do kraja godine.

Cilj ovih mjera je da se u najvećoj mjeri sačuvaju radna mjesta, posebno u djelatnostima koje je korona kriza najviše pogodila, a među kojima su turizam, ugostiteljstvo, te “cluster” poduzeća vezana za autoindustriju.

Novim paketom pomoći za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 od oko milijardu eura i koji odmah stupa na snagu, predviđeno je preko 360 milijuna eura za izdavanje besplatnih “turističkih bonova”.

Te vaučere dobit će svi stanovnici, punoljetni bon u vrijednosti 200 eura, a maloljetni od 50 eura. Moći će ih iskoristiti do kraja godine za noćenje u jednom od domaćih turističkih kapaciteta.

Cilj te mjere je pomoći domaćem turizmu da “preživi” sezonu u kojoj će prema očekivanjima biti znatno manje stranih turista koji u normalnim godinama ostvare dvije trećine ukupnih noćenja.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da će slovenskom turizmu za oporavak od sadašnjeg kriznog stanja trebati pet godina, piše HRT.

Facebook Komentari