Postavljen križ na južni zvonik zagrebačke katedrale

Foto: Ika

Zamjenski križ postavljen je u petak, 29. svibnja ujutro na južni zvonik zagrebačke katedrale teško oštećene krajem ožujka u potresu koji je pogodio Zagreb.

Zamjenske križeve blagoslovio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u četvrtak 7. svibnja. Konstrukcija križa s kapom teška je 780 kilograma, riječ je o čeliku obojanom lakom u zlatnu boju, visina križa iznad kape je šest metara, a raspon „ruku” je 2 metra i 40 centimetara.

Nakon postavljanja zamjenskog križa na južni zvonik glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić izjavio je da katedrala ponovno ima dva križa, što ima veliko simbolično značenje za grad i vjernike.

Govoreći o radovima na katedrali, rekao je da je prioritet da se katedrala stavi u funkciju u koju se trebaju postaviti skele. I na južnom zvoniku ima još puno posla. Ima više od pet kubika kamena koji je pao zajedno s južnim dijelom zvonika. Slomljena je skela i platforme. Neke dijelove na južnom zvoniku treba vratiti gore, napraviti plombu za elemente koji su popucali.

Alpinist Zoran Molnar sudjelovao je u postavljanju križa. Nije bio u košari, nego na križu. „Morali smo biti brzi zbog vjetra koji će kasnije vjerojatno pojačavati. Trebali smo imati savršenu pripremu i što prije odraditi zadatak. Uvjeti su bili savršeni. Nije bilo vjetra. U pet sati ujutro krenuli smo s pripremama“, rekao je Molnar.

Govorio je i o pripremama: „Na tornju smo prošli tjedan montirali metalnu kapu. Na toj metalnoj kapi postoji otvor. Križ se treba uvući unutra. Nakon toga na križu postoje još četiri stabilizatora koje smo trebali učvrstiti na kapu. Tu su bili geodeti koji su brinuli da križ bude savršeno okomito ravno postavljen i da bude dobro okrenut“, piše Ika.

Share This Article