Direktorica Rijeke EPK: Neću dati ostavku

FOTO: wiki

Zbog sumnje u pogodovanje u postupku javne nabave, protiv šestero ljudi podnesena je kaznena prijava, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Grupu sumnjiče da su kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke u postupku javne nabave provedenom krajem prošle godine kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali stranu tvrtku iako ona nije ispunjavala tražene uvjete. U međuvremenu u medije je izašla informacija da je riječ o zaposlenicima tvrtke Rijeka 2020 zadužene za organizaciju programa Europske prijestolnice kulture.

Kaznena prijava navodno se odnosi na natječaj za najam pozornice i opreme za program otvorenja EPK. Povjerenstvo je na tom natječaju odabralo tvrtku Studio Berar Rental iz Novog Sada pri čemu se ispostavilo da postoje nepravilnosti. Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave na rezultate natječaja tada se i žalila tvrtka Eldra.

Od Emine Višnić, direktorice tvrtke Rijeka 2020, doznaje se da su zatim od DKOM-a dobili naputke o ponovnom postupku ocjenjivanja te da su postupili po svim pravilima i nalozima i potvrdili ponudu Studija Berar Rental. – To je dovršeno prije dosta vremena i mislili smo da je iza nas. Nakon toga nije bilo nikakvih problema, u postupku ocjenjivanja postojalo je nekoliko tehničkih poteškoća koje smo riješili i daljnjih žalbi nije bilo. S obzirom na to da nismo dobili službenu obavijest od policije, ne mogu potvrditi da se u ovom slučaju radi o tom postupku kao što su neki mediji pretpostavili – kazala je Višnić.

Ubrzo nakon napisa u medijima da je u ovom slučaju zaista riječ o tvrtki Rijeka 2020, pojavila se i informacija da se Višnić sprema dati ostavku. Međutim, to je potpuna izmišljotina, tvrdi ona. A veliki projekt EPK posljednjih mjeseci stavljen je na pauzu zbog mjera za sprečavanje širenja koronavirusa. Zbog smanjenja proračunskih sredstava i nemogućnosti održavanja planiranih događanja više je desetaka zaposlenika Rijeke 2020 dobilo otkaze.

Neki su poslovi, poput odnosa s javnošću, prebačeni na Grad Rijeku i gradsku administraciju, međutim novih informacija o eventualnom vraćanju radnika na posao nema. – Napravili smo više različitih planova, to je dosta kompliciran proces. Imamo puno partnera, a trenutačno smo na 40 posto planiranog proračuna pa trebamo tome prilagoditi program i daljnji plan rada. To bi moglo biti gotovo ovih dana, no bit će još puno izazova na putu – rekla je Višnić te otkrila da uskoro ipak počinju neki projekti trajne ostavštine poput programa Lungomare Art, programa vezanih uz Exportdrvo, planiranih izložbi.

– Program ide dalje. Naravno, ne možemo imati očekivanja grandioznih gesti i velikih okupljanja. Nismo u situaciji da možemo isplanirati cijeli godišnji program i napraviti kalendar jer nitko ne zna što će biti u rujnu ili listopadu. Trenutačno se fokusiramo na neki generalni plan i s informacijama ćemo izlaziti na mjesečnoj ili dvomjesečnoj bazi – to je neki period kada mislimo da možemo pouzdano “gađati” što se tiče virusa i mjera. Sada sve izgleda u redu, ali to traje tek jedno kraće vrijeme, pandemija nije službeno završila i ne znamo koliko će trajati ovo “novo normalno”. Ili nenormalno, kako bih ja to nazvala – zaključila je Višnić, piše Večernji list.

Facebook Komentari