Sumnjiče ga za smrt 10 ljudi, a on i dalje radi, kao primarijus

Dr. Davorin Diklić i dalje radi svoj posao, kao i svi ostali liječnici. Mi ćemo poštovati svaku sudsku odluku. Ako ona bude osuđujuća, na adekvatan ćemo se način postaviti. Svatko je nevin dok nije pravomoćno osuđen.

Izjavio nam je to ravnatelj bjelovarske bolnice dr. Allouch Ali, komentirajuću odluku suda o ponavljanju procesa protiv dr. Diklića. Naime, Dikliću, bivšem ravnatelju bjelovarske bolnice i šefu kirurgije, ponovno će se suditi za 12 kaznenih djela jer je zagrebački Županijski sud prihvatio žalbu bjelovarskog Općinskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu Općinskog suda iz Bjelovara. Diklić je optužen za 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.

Optužen je za nesavjesno liječenje čime je uzrokovana smrt 10 pacijenata, a teško je narušeno zdravlje kod još dva pacijenta. Odvjetništvo se žalilo na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati u ponovni postupak. Diklić, uhićen prije sedam godina. Nakon godinu i pol optužnica je potvrđena na sudu.

U optužnici stoji da je kaznena djela počinio od 2003. do 2009. godine, kao liječnik specijalist kirurgije “primijenio očito nepodobno sredstvo liječenja i način liječenja te uopće nesavjesno postupao”.

Državno odvjetništvo je tvrdilo da je Diklić upravo zahvaljujući liječničkim pogreškama prouzročio smrt deset osoba, dok je dvojici pacijenata teško narušio zdravlje. Vijeće Općinskog suda iz Bjelovara je nakon maratonskog suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost donijelo početkom rujna 2017. godine oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice.

U obrazloženju oslobađajuće presude sud iz Bjelovara je naveo da ne postoje dokazi prema kojima bi donio osuđujuću presudu. Podsjećamo da je odvjetništvo od suda tražilo da se osim zatvorske kazne Dikliću oduzme liječnička licencija i zabrani rad na 10 godina. On se u međuvremenu okitio najvećom profesionalnim titulom u liječničkom zvanju, primarijusa. U međuvremenu dr. Diklić i dalje radi na kirurškom odjelu bjelovarske bolnice.

Bjelovarski odvjetnik Jugoslav Puran, koji zastupa dr. Diklića, kazao je kako nema komentara na sudsku odluku. Dodao je kako vjeruje da će i ponovljeni postupak biti zatvoren za javnost kao i prvo suđenje, pišu 24sata.

Facebook Komentari