Milanović: Borbeni zrakoplov od Amerikanaca ili nekoga tko da nemoralnu ponudu; 30. svibnja nije Dan državnosti

Predsjednik Milanović sastao se jučer s hrvatskim vojnim vrhom na Pantovčaku, gdje su raspravljali o stanju u vojsci. Govoreći o stanju u Oružanim snagama i nabavci novih borbenih zrakoplova kazao je kako će se u nabavku sigurno ići kad se situacija smiri.

O nabavci borbenih zrakoplova

– Ali učinit ću sve da to bude puno jasnije, a ne na način na koji se činilo prije dvije godine. Dakle, premijer treba preuzeti odgovornost, a ne cijeli proces odugovlačiti godinama, imati favorite i na kraju gledati kako se sve raspada. Nema tu puno mogućnosti – tu su Amerikanci ili netko sa zapada koji da financijski nemoralnu ponudu koju je teško odbiti, kazao je Milanović.

Na pitanje šalju li njemu premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković poruku time što neće doći na svečani prijem za HV na Pantovčak, Milanović je kazao kako je šalju svojim biračima a ne njemu. “To je tako u politici. Ne bih od toga radio nikakvu vijest. Oni su u kampanji, vidjet ćemo se vjerojatno na polaganju vijenaca za dva tri dana na 30. svibnja”, kazao je.

“30. svibnja nije Dan državnosti”

– 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom (30. svibnja), kad je konstituirano prestavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari, kazao je Milanović, prenosi HRT.

Milanović: Nema poruka, to je moj stav, ja nisam poručnik, nisam ni maršal, to je moj stav

Facebook Komentari