Mi primamo skoro sve: Kamo Hrvati uopće mogu putovati?

Španjolska policija na Kanarskim otocima prije dva dana nije dopustila ulazak u zemlju hrvatskom državljaninu jer prilikom slijetanja iz Njemačke nije imao potvrdu kojom bi opravdao dolazak u vrijeme izvanrednog stanja, izvijestila je u srijedu policija.

Jučer je šokirala i vijest da Hrvatska, uz Italiju, Španjolsku, Grčku i Sloveniju nije na popisu zemalja prema kojima će sredinom lipnja Austrija otvoriti svoje granice. Logično objašnjenje nisu naveli.

S druge strane, strani građani koji uđu u Hrvatsku od nedavno više ne moraju čak ni u samoizolaciju. Uključujući, primjerice i Austrijance koji od popuštanja mjera odmah nakon Uskrsa, dnevno imaju oko 70-ak oboljelih, a Hrvati već danima niti jednog.

Hrvatska ulazak dopušta gotovo svima, a nama, zemlji koja je u epidemiološkom smislu gotovo pravo čudo s obzirom na ostatak svijeta, počinju se stavljati zabrane. Postavlja se pitanje, kamo Hrvati uopće mogu putovati?

MAĐARSKA: Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području.

SLOVENIJA: Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU, a s Hrvatskom koja ima povoljnu epidemiološku situaciju dogovaraju olakšan prelazak granice.

BOSNA I HERCEGOVINA: Ne mora se više ni u karantenu

CRNA GORA: Tamo možemo od 1. lipnja

ITALIJA: Od 3. lipnja u Italiju se može slobodno ući i iz nje izaći. Bit će ograničen ulazak u neke regije (zasad nije poznato koje). Mogući su i turistički ulasci u državu.

SRBIJA: Srbija je otvorila granice i za ulazak u tu državu nije više potreban test na koronavirus. Po ulasku u državu ne mora se u samoizolaciju.

ŠVICARSKA: Šivcarska je popustila dio mjera na granicama, odnosno uz predočenje dokaza moguć je ulazak u zemlju s važnim osobnim razlozima, tranzit je slobodan, a otvoranje granica trebalo bi ulijediti 15. lipnja.

ČEŠKA: Hrvatski građani moći će u Češku od 8. lipnja bez važećeg testa na koronavirus.

NIZOZEMSKA: Granice su otvorene za državljane EU.

GRČKA: U Grčku se može, ali po ulasku je obavezna 14-dnevna karantena.

Među zemljama u koje Hrvati još ne mogu putovati našle su se tako Španjolska, Francuska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Albanija, Ukrajina, Austrija,pišu 24sata.

Facebook Komentari